Coronavirus/COVID-19
Nieuws
Terug naar COVID-19/corona nieuws

Statusupdate COVID (23 oktober)

De crisisorganisatie draait weer op volle toeren. Wezenlijk verschil met de eerste golf dit voorjaar, is dat we nu wilden proberen de reguliere zorg volledig te kunnen blijven bieden naast de zorg voor COVID patiënten. Dat dit niet realistisch is, bleek afgelopen weken toen de stroom aan COVID patiënten toenam. We hebben extra cohortafdelingen moeten openen, met als consequentie dat andere afdelingen dicht gingen en personeel werd overgeplaatst. Daarnaast hebben we ook intern te maken met uitval door ziekte of quarantainemaatregelen.

Naast de cohortafdelingen op 3 Zuid, 4 Oost en de AOA, proberen we daar waar mogelijk de COVID patiënten op te nemen op de afdeling waar specifieke kennis of behandeling aanwezig is. Dat betekent dat de CCU, de afdeling moeder en kind en de kinderafdeling ook te maken hebben met het verplegen van COVID patiënten in isolatie. Ook op de SEH is het druk met de opvang van alle patiënten, het werk in de triagetent en het testen van medewerkers.

Om de vraag op dit moment aan te kunnen, gaan we wel de komende weken de reguliere zorg toch behoorlijk afschalen. Dat is noodzakelijk om met elkaar de juiste zorg te kunnen leveren voor mensen die dat acuut nodig hebben. We gaan niet, zoals dit voorjaar, afschalen over de hele linie, maar alleen daar waar het nodig is. We proberen de reguliere poliklinische zorg zo goed mogelijk overeind te houden en gaan vooral het OK-programma aanpassen. Dat is teleurstellend voor al onze patiënten die wachten op een operatie of ingreep en nu te horen krijgen dat de zorg wordt uitgesteld. Maar het is noodzakelijk om de zorg te kunnen verlenen aan de mensen die dat nu het hardst nodig hebben. Daarnaast kijken we waar we slim zorg kunnen verminderen en meer gebruik kunnen maken van zorg op afstand door bijvoorbeeld beeldbellen.

Afgelopen week hadden we gemiddeld tussen de 35 en 40 COVID patiënten binnen ZGT. Dagelijks gemiddeld 5 tot 10 verdenkingen op de AOA en SEH. De IC ligt nagenoeg continue vol. Op dit moment met een maximale capaciteit van 8 COVID IC patiënten. Bij de zesde patiënt start het proces van uitplaatsing. Dat gaat moeizaam. ZGT werkt aan een mogelijke uitbreiding van het aantal COVID bedden in de kliniek. Mocht dit nodig zijn, dan kan dit alleen gerealiseerd worden door het verder sluiten van reguliere bedden in verband met de benodigde bemensing.

De opnamestop op de afdeling cardiologie (3 Noord) is niet meer van kracht. De afdeling schaalt geleidelijk aan weer op, op basis van inzetbaarheid van medewerkers.