Verpleegkundigen lopen in de gang

Narcolepsie is een zeldzame en ongeneeslijke aandoening die het gevolg is van een stoornis in de hersenen. Mensen met narcolepsie hebben last van kortdurende slaapaanvallen. De oorzaak is onbekend. Wel is duidelijk dat de aandoening erfelijk is. Infecties, ongevallen of overbelasting kunnen de eerste verschijnselen verder uitlokken.

De verschijnselen van narcolepsie

Narcolepsie heeft vier hoofdsymptomen:

1. Onbedwingbare slaap

Bijna alle mensen met narcolepsie (95 procent) hebben last van kortdurende aanvallen van onbedwingbare slaap. Vaak is een slaap van vijftien minuten genoeg om het gevoel te laten verdwijnen. De korte slaapperiodes geven energie. De energie verdwijnt echter na drie tot vier uur. Dan komt het gevoel van slaperigheid terug. De slaapaanvallen komen altijd terug. Op rustige momenten, maar ook tijdens werk of actieve bezigheden.

2. Kataplexie

Kataplexie is een abrupt en onbedwingbaar verlies aan spierspanning. Dit wordt vaak veroorzaakt door emoties. Dit kan bij één spier zijn. Maar ook bij meerdere spieren tegelijkertijd. Het kan bij alle spieren gebeuren, behalve bij de ademhaling- en oogspieren. Bij een aanval van kataplexie trekt de patiënt bijvoorbeeld grimassen of spreekt onduidelijk (gelaatspieren). Het kan ook voorkomen dat de patiënt plotseling door de benen zakt (bovenbeenspieren). Dat gebeurt bij vol bewustzijn. De aanvallen duren enkele seconden tot een half uur. 70 procent van de mensen met narcolepsie heeft ook kataplexie.

3. Hallucinaties

Hallucinaties zijn levendige en bizarre droomachtige belevenissen. Bij hallucinaties spelen meestal alle zintuigen een rol in de belevenis. Ze zijn vaak levensecht en beangstigend. Hallucinaties kunnen optreden tijdens het inslapen en het ontwaken. Ongeveer 30 procent van de mensen met narcolepsie heeft last van hallucinaties.

4. Slaapverlamming

Slaapverlamming komt voor tijdens de inslaap- en ontwaakperiode. Tijdens een aanval van slaapverlamming kan een patiënt niet meer bewegen en niet praten. Hij is zich hier volledig van bewust. Ongeveer 25 procent van de mensen met narcolepsie heeft ook last van slaapverlamming.

Naast deze vier hoofdsymptomen zijn er nog meer verschijnselen. Mensen met narcolepsie hebben vaak last van een verstoorde slaap en worden vaak wakker. Dat komt door periodieke beenbewegingen, ademhalingsstoornissen of spierschokken. Daardoor hebben ze ook vaak last van concentratie- en aandachtsstoornissen.

Behandeling

De behandeling bij narcolepsie is veelal medicamenteus. Klik hier voor meer informatie naar de patiëntenvereniging.