Naar de pagina index

Opname kinderafdeling

Uw kind wordt binnenkort opgenomen op de kinderafdeling.  Dan komt er veel informatie op u af. Op deze pagina leest u alles wat u weten moet over de opname van uw kind in het ziekenhuis. 

Alle specialismen

Bij volwassenen hebben we voor elke aandoening of specialisme een eigen afdeling. Bij kinderen is dat niet het geval. Op de afdeling kindergeneeskunde komen alle specialismen bij elkaar. De behandeling en zorg voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar vindt plaats in een multidisciplinair team.

Units

De afdeling kindergeneeskunde is onderverdeeld in twee units:

  • Pasgeborenen (neonatologie)
  • Kinderen en jongeren; twee afdelingen te weten Almelo en Hengelo

Elke unit heeft andere bezoektijden. Meer informatie hierover krijgt u bij de units.

Voorzieningen en faciliteiten

Wij willen het verblijf van uw kind in ons ziekenhuis zo aangenaam mogelijk maken. En de normale ontwikkeling van uw kind zo min mogelijk verstoren. Daarom doen we er alles aan om de geestelijke, lichamelijke en sociale ontwikkeling zo veel mogelijk door te laten gaan. Daarvoor hebben we onder andere een speelkamer en een ziekenhuisschool.

Speelkamer

In de speelkamer kan uw kind knutselen, spelen en computeren. In de speelkamer zijn dagelijks pedagogisch medewerkers aanwezig. Zij doen allerlei activiteiten met de kinderen. Ook helpen zij de kinderen met het verwerken van hun ‘ziek zijn’. De pedagogisch medewerkers houden rekening met de interesse en de mogelijkheden van uw kind. De speelkamer is niet zo groot. We beperken dan ook zo veel mogelijk de aanwezigheid van volwassenen. Als ouder of verzorger bent u uiteraard wel welkom.

Onderwijs

Voor kinderen die langere tijd in het ziekenhuis liggen, is onderwijs ondersteuning in ZGT mogelijk.  Op die manier kan uw kind zijn leerproces zo goed mogelijk voortzetten. En loopt uw kind geen onnodige achterstand op. Bovendien is het heel belangrijk dat zieke kinderen sociale contacten houden.

De school van uw zoon of dochter is zelf verantwoordelijk voor het verzorgen van onderwijs aan zieke leerlingen. Maar de uitvoerende leerkrachten staan hier niet alleen voor. Zij kunnen voor deze vorm van onderwijs rekenen op de ondersteuning van een consulent Onderwijs aan Zieke leerlingen. Bij contact ziet u hoe u deze consulent kunt bereiken.

Rooming-in

Een van de ouders of verzorgers mag bij het kind slapen. Dat noemen we ‘rooming in’. U kunt dan een stretcher naast het bed van uw kind gebruiken, wij bieden beddengoed ter beschikking. U kunt zich wassen en douchen op de kamer van uw kind. Ook krijgt u ontbijt en een lichte lunch. Warme maaltijden (een dagmenu) kunt u tegen betaling bestellen in het bezoekersrestaurant.

Ouderkamer

U bent graag zo veel mogelijk bij uw kind in het ziekenhuis. Maar dat is zowel voor u als uw kind best belastend. Het dan prettig als u zich even kunt terugtrekken. Dat kan in de ouderkamer. Om daar de rust te bewaren, is deze ruimte is alleen toegankelijk voor ouders of verzorgers van patiëntjes.

Snoezelkamer

Snoezelen is een activiteit waarbij met zintuiglijke prikkels en ontspanning contact met het kind gestimuleerd kan worden. De snoezelkamer is ingericht met zachte materialen en rustige kleuren, een geluidsinstallatie met ontspanningsmuziek, bubbelunit, sterrenhemel en vloeistofprojector. Snoezelen heeft vaak een positieve uitwerking op onrustige of gespannen kinderen. Maar snoezelen een vooral een fijne bezigheid voor zowel het kind als de ouder of verzorger om even te vergeten dat je in het ziekenhuis bent. Veel kinderen vragen zelfs of ze er weer even naartoe mogen. Het is namelijk erg fijn om na soms nare, pijnlijke of angstige dagen iets rustgevends, veilig en positiefs te doen.

De kinderafdeling in Hengelo heeft een snoezelkamer. Daar kunnen kinderen alleen of samen met een ouder of verzorger, pedagogisch medewerker of verpleegkundige naartoe.

Cliniclowns en Regenboogboom

Voor verdere ontspanning zijn er onder andere:

Kwaliteit van de zorg voor uw kind

Het personeel op de kinderafdeling is opgeleid om patiënten in elke leeftijdscategorie zo goed mogelijk te verzorgen en begeleiden. Er werken onder meer:

  • Pedagogisch medewerkers
  • (Specialistisch) kinderverpleegkundigen (o.a. neonatologie, oncologie, incontinentie) en diabetes
  • Zorgassistenten

Uiteraard heeft ook het ondersteunend personeel veel affiniteit met kinderen. Om de kwaliteit voor iedereen controleerbaar te maken, proberen we ons te toetsen aan het handvest kind en ziekenhuis.
Ook heeft ZGT een ‘smiley’, wat betekent dat ZGT een kindvriendelijk ziekenhuis is.

Ouderspreekuur

Voor medische informatie over uw kind kunt u naar het ouderspreekuur van de kinderartsen. Het ouderspreekuur is meestal aan het eind van de middag. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de secretaresse van de kinderafdeling. De kinderarts komt u op het afgesproken tijdstip ophalen.

Artsen visite

De medisch specialisten doen hun visites op de kinderafdeling over het algemeen ’s ochtends. Van maandag tot en met donderdag doet de zaalarts de visites. De zaalarts heeft dagelijks overleg met de kinderartsen. Op vrijdagen is er een gezamenlijke visite van alle kinderartsen.  In het weekend loopt de dienstdoende kinderarts visite.

Andere medisch specialist

Als uw kind is opgenomen voor een medisch specialist van een andere afdeling, komt er dagelijks een arts van deze afdeling visite lopen bij uw kind.  

BeterBoek

Kinderen die op onze kinderafdeling worden opgenomen krijgen een BeterBoek. Het BeterBoek is een goed voorbeeld van speelse voorlichting, volledig afgestemd op het niveau en de belevingswereld van kinderen. 

Kinderen zijn vaak angstig als ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Om ze spelenderwijs wegwijs te maken in ZGT, gebruiken wij graag het BeterBoek van uitgeverij Méteau (www.meteau.nl). Het boek vertelt in beeld en woord iets over de kinderafdeling. In het BeterBoek is ruimte om verpleging en andere medewerkers een stukje te laten schrijven. Veel kinderen vragen dat ook! De rest van de invulling van het boek is goed verdeeld over tekst en kleurplaten/spelletjes. 

Contactinformatie

Kindergeneeskunde

Ziekenhuis locatie Almelo

Bezoekadres
Zilvermeeuw 1,
7609 PP, Almelo
Uitgebreide contactgegevens Routeplanner
Bezoekadres
Zilvermeeuw 1
7609 PP Almelo
Postadres
Postbus 7600
7600 SZ Almelo

Afspraak maken

Telefoonnummer
088 708 31 20
Opmerkingen spreekuren

Bereikbaarheid polikliniek kindergeneeskunde: doordeweeks van 8.00 t/m 17.00.

Routegegevens

Routenummer polikliniek
0.11
Routenummer verpleegafdeling
0.11

Openingstijden en opmerkingen

Locatie
Ziekenhuis locatie Almelo
Bezoektijden
Ouders mogen 24 uur per dag aanwezig zijn
van 10.30 - 11.30
van 14.30 - 20.00
neonatologie: bezoek is alleen toegestaan als de ouders aanwezig zijn
Opmerkingen

Overige gegevens

E-mail secretariaat
kinderartsen@zgt.nl
Telefoonnummer secretariaat dagopname
088 708 31 20
Telefoonnummer secretariaat verpleegafdeling
088 708 44 50
Faxnummer
088 708 34 65
Route
-
 
 
 
 

Kindergeneeskunde

polikliniek Hengelo

Bezoekadres
Geerdinksweg 141,
7555 DL, Hengelo
Uitgebreide contactgegevens Routeplanner
Bezoekadres
Geerdinksweg 141
7555 DL Hengelo
Postadres
Postbus 546
7550 AM Hengelo

Afspraak maken

Telefoonnummer
088 708 31 20

Routegegevens

Routenummer polikliniek
0.11
Routenummer verpleegafdeling
0.19

Openingstijden en opmerkingen

Locatie
Ziekenhuis locatie Hengelo
Bezoektijden
Ouders mogen 24 uur per dag aanwezig zijn
overig bezoek van 15.00 - 20.00 uur

Overige gegevens

Telefoonnummer secretariaat
088 708 31 20
Telefoonnummer secretariaat verpleegafdeling
088 708 55 50
Route
-