Het hebben van een allergie kan veel invloed op uw leven hebben. Zowel in uw privésituatie maar ook op uw werk. Een paar voorbeelden:

 • Iedereen geniet van het lentezonnetje, behalve u. Prikkelende pollen van bomen, planten en grassen bezorgen u letterlijk de lentekriebels.
 • Uw trouwe viervoeter moet helaas weg omdat u of uw kind te veel klachten heeft door zijn aanwezigheid.
 • U kunt niet onbezorgd genieten van uw leven omdat er altijd in uw achterhoofd de gedachte leeft dat u een levensbedreigende reactie kunt krijgen op een specifieke allergie.
 • Op school kan uw kind niet normaal meekomen omdat zij moe en futloos is doordat ze halve nachten ligt te hoesten of wakker ligt van de jeuk.
 • U bent bang en angstig wanneer uw kind ergens alleen naar toe gaat. U weet namelijk alles over de allergie en de reacties van uw kind, maar weten die anderen ook wat de impact van het eten van een pinda is?

Duidelijkheid en een plan na één bezoek

U of uw kind heeft op dit moment (onbegrepen) klachten. U maakt zich zorgen en u wilt weten wat er nu daadwerkelijk aan de hand is. Misschien is er wel sprake van een allergie. Bij de polikliniek allergologie van ZGT hebben wij de expertise om u hierover duidelijkheid te geven.

Wat bieden wij u?

 • U weet in één of twee consulten of u een allergie heeft en waar u allergisch voor bent;
 • U wordt gezien door één van onze twee internist-allergologen, dé experts op het gebied van allergieën;
 • Onze effectieve behandelingen, zoals bijvoorbeeld immunotherapie, zorgen er voor dat u in de toekomst minimaal reageert op uw allergie.

Hoe komt u bij ons terecht?

Maak vandaag nog een afspraak met uw huisarts of medisch specialist om te overleggen over een verwijzing. Nadat wij de verwijzing van uw arts ontvangen hebben, wordt er een afspraak ingepland en sturen we u een uitnodiging.
Als u nog vragen heeft, kijk even bij veel gestelde vragen. Mocht u desondanks nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met ons secretariaat.

Na ontvangst van de verwijzing, wordt u door ons opgeroepen voor een afspraak.

Soorten allergieën

Hier vindt u een overzicht van klachten die horen bij een bepaalde allergie.

 • >

  Hooikoorts

  Wanneer u in het voorjaar en/of in de zomer last krijgt van jeukende, tranende ogen en gaat of moet u niezen zodra u buiten komt, dan is de kans groot dat u hooikoorts heeft en dus allergisch bent voor stuifmeel. Dit kan stuifmeel van bomen, grassen en/of pollen zijn. 

  Wanneer u in het voorjaar en/of in de zomer last krijgt van jeukende, tranende ogen en moet u niezen zodra u buiten komt, dan is de kans groot dat u hooikoorts heeft en dus allergisch bent voor stuifmeel. Dit kan stuifmeel van bomen en/of grassen zijn. Een ander woord voor stuifmeel is pollen.

  Klachten: tranende, jeukende ogen, niezen en snotteren, alsof u snipverkouden bent. U kunt zich erg benauwd, lamlendig en koortsig voelen. De klachten kunnen zo hinderlijk zijn dat ze een mooie zonnige dag verpesten of dat u er niet meer door kunt functioneren:

  Heeft u deze klachten nog steeds, ondanks allergiepillen of andere medische hulpmiddelen, dan kunnen onze experts u helpen om uw klachten aanzienlijk te verminderen.

 • >

  (Huis)dierenallergie

  U krijgt binnen een kwartier allerlei klachten wanneer u naar de manege of het circus gaat, of bij vrienden en kennissen op bezoek bent die honden, katten, cavia’s, konijnen en/of vogels hebben.

  U krijgt bijvoorbeeld rode gezwollen ogen, begint te niezen, te snotteren, te proesten en hoesten of kortademig te worden. Ook huidcontact geeft jeuk en rode vlekken of bulten. U weet waarschijnlijk wel dat u allergisch bent voor een van deze dieren en vermijdt vervolgens het contact met dieren.

  Vermijden is niet in alle gevallen mogelijk . Want, heeft u zélf een huisdier dan bent u daar ongetwijfeld erg aan gehecht en wilt u al het mogelijke doen om uw huisdier te kunnen houden.

  Wij stellen via een uitgebreid onderzoek vast waarvoor u allergisch bent en of huisdierallergie een rol bij uw klachten speelt. Samen met u bepalen wij wat in úw situatie de beste behandeling en oplossing is. 

 • >

  Huisstofmijtallergie

  U lijkt het hele jaar door snipverkouden, u wordt wakker met een verstopte neus en begint de dag met niezen. 

  U lijkt het hele jaar door snipverkouden, u wordt wakker met een verstopte neus en begint de dag met niezen. U gaat nooit weg zonder zakdoek. Als u van een warme ruimte naar een koude ruimte gaat, of andersom, dan worden de klachten erger. Verandering van ruimte of omgeving veroorzaakt een loopneus. De kans is groot dat u last heeft van huisstofmijtallergie.

  Deze allergie kan, naast niezen en snotteren, ook nog eens gepaard gaan met kortademigheid, hoesten, piepen, een zwaar gevoel in het voorhoofd en druk achter de ogen. U heeft het gevoel dat u nooit van uw verkoudheid afkomt. Het zeurt de hele dag door en u kunt zich hierdoor moeilijker concentreren.

  Heeft u deze symptomen, dan kunnen wij via een uitgebreid onderzoek vaststellen waarvoor u allergisch bent en welke rol dit speelt bij uw neus- en luchtwegklachten. Door onze behandeling kunt u weer vrij ademhalen. 

 • >

  Voedselallergie

  Krijgt u of uw kind na het eten van diverse soorten fruit, bijvoorbeeld een appel of kiwi, onmiddellijk een jeukend gehemelte, dan heeft u of uw kind waarschijnlijk een hinderlijke voedselallergie. 

  Als u, kort na het eten van bijvoorbeeld een pinda, last krijgt van een hevige benauwdheid, moet overgeven en jeuk en rode vlekken op uw huid krijgt, dan is er bij u sprake van een levensbedreigende voedselallergie. Deze ernstige reactie wordt anafylaxie genoemd. U wilt dit niet weer meemaken en daarom eet u bepaalde voedingsproducten niet meer. Wij zoeken uit waar u exact allergisch voor bent en leren u hoe u volgende reacties kunt voorkomen en hoe u anafylaxie moet behandelen. 

 • >

  Wespen en/of bijenallergie

  Zodra het warmer wordt en de bloemen gaan bloeien, worden ook wespen en bijen actief en kunt u worden gestoken. U heeft hier nooit eerder op gereageerd, maar de laatste keer reageerde u wel heftig op deze pijnlijke steek. 

  Een onschuldige reactie blijft beperkt tot een hinderlijke forse lokale reactie rond de steekplek, die pas na een aantal dagen tot een week weggaat. Bij een levensbedreigende wespenallergie ontstaan onmiddellijk meerdere ernstige klachten over uw hele lichaam, zoals rode bultjes, hevige jeuk, gezwollen rode ogen, moeite met praten, slikken en ademhalen. Uw hartslag gaat omhoog, u wordt onwel en het wordt zwart voor de ogen. Deze ernstige reactie wordt anafylaxie genoemd. U heeft in dat geval een adrenaline autoinjector (Epipen of Jext) nodig om deze reactie tegen te gaan, maar kunt alsnog in het ziekenhuis belanden. Anafylaxie is te voorkomen door een immunotherapie met wespen- of bijengif, zodat ook de adrenaline autoinjector (Epipen of Jext) niet meer nodig is. 

 • >

  Geneesmiddelenallergie

  U kreeg van uw behandelaar bijvoorbeeld een antibioticakuur voorgeschreven in verband met koorts of ontsteking, maar vervolgens kreeg u veel jeuk en/of een hinderlijke uitslag of nog ernstiger klachten en moest vervolgens stoppen met de kuur. 

  Dit geneesmiddel wilt u dus nooit meer. Uw huisarts schrijft u sindsdien een ander middel voor en noteert in uw medisch dossier dat u allergisch bent voor deze antibiotica. Als het slechts om één middel gaat dan zijn er meestal genoeg andere middelen waarmee de ontsteking of de aandoening genezen kan worden.
  Het kan echter zijn dat het lijstje van geneesmiddelen die u niet meer mag/kunt gebruiken langer wordt waardoor er steeds minder mogelijkheden om te behandelen over blijven. Dan is het van belang dat u eerst laat uitzoeken voor welk geneesmiddel u daadwerkelijk allergisch bent, waar u bijwerkingen van ondervond en waarom het geneesmiddel vermeden werd.

  Samen met u onderzoeken wij welke geneesmiddelen u voortaan moet vermijden om een allergische reactie te voorkomen en welke geneesmiddelen u voortaan weer met een gerust hart kunt gebruiken. 

 • >

  Contactallergie

  U krijgt een rode, jeukende, branderige, pijnlijke, gezwollen huidreactie die ontstaat op de plaats van contact met een bepaald product of in contact met bijvoorbeeld gras. Dit kan onmiddellijk zijn, of geleidelijk binnen een aantal dagen ontstaan en weken duren. 

  • Uw partner wil alleen nog maar echte zilveren of gouden sieraden, want zij denk dat zij allergisch is voor nep-zilver.
  • Bij het dragen van latex handschoenen of na een tandartsbehandeling krijgt u ter plaatse van het contact een geïrriteerde huid of een zwelling van de mond.
  • U kunt niet elke dagcrème verdragen, want bij bepaalde merken ontstaat er ter plaatse waar u de crème aanbrengt huiduitslag.

  Kortom, allemaal voorbeelden van een contactallergie waarbij uw huid ergens op reageert.

  U krijgt een rode, jeukende, branderige, pijnlijke, gezwollen huidreactie die ontstaat op de plaats van contact met het betreffende product. Dit kan onmiddellijk zijn, of geleidelijk binnen een aantal dagen ontstaan en weken duren. De huid wordt vervolgens ruw en begint te schilferen.

  U heeft waarschijnlijk al diverse pilletjes en zalfjes geprobeerd en u vermoedt dat u ergens allergisch voor bent, maar het is onduidelijk waar u op reageert. Welk bestanddeel in de dagcrème veroorzaakt deze reactie? Ben ik nu allergisch voor de handschoenen van de tandarts, voor de verdoving die hij heeft gebruikt óf voor de vullingen in mijn kiezen? U wilt graag weten wat precies de reactie uitlokt zodat u een volgende reactie kunt voorkomen.

  Via zeer uitgebreide huidtesten zoeken wij voor u uit waar u precies op reageert. Binnen 72 uur na aflezen van de huidtest weten wij waar u allergisch voor bent. Dan adviseren wij u welke materialen u voortaan moet vermijden en wat u eventueel in plaats daarvan zou kunnen gebruiken. 

De oplossing

U wilt na de diagnose natuurlijk zo snel mogelijk van uw klachten af. Door onze jarenlange expertise op het gebied van allergieën weten onze allergologen feilloos welke behandeling in uw situatie tot het beste resultaat zal leiden.

De behandeling resulteert in een situatie waarbij:

 • uw klachten worden voorkomen door het vermijden van datgene wat uw allergische reactie veroorzaakt;
 • uw klachten verminderen door middel van medicatie;
 • u minder allergisch wordt door onze effectieve behandelingen zoals immunotherapie.

Op basis van dit advies willen wij samen met u tot een gemeenschappelijk behandelplan komen.

Maak vandaag nog een afspraak met uw huisarts of medisch specialist om te overleggen over een verwijzing. Nadat wij de verwijzing van uw arts ontvangen hebben, wordt er een afspraak ingepland en sturen we u een uitnodiging.

Als u nog vragen heeft, kijk even bij veel gestelde vragen. Mocht u desondanks nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met ons secretariaat.

Ziekenhuislocatie Hengelo Allergologie

 • Spreekuren

  De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.00 en van 13.00 tot 16.30 uur.

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo