Verpleegkundigen lopen in de gang
Anesthesiologie

Anesthesiologie

De afdeling anesthesiologie heeft een spilfunctie binnen ZGT. Anesthesiologen leveren zorg wanneer patiënten een behandeling moet ondergaan waarvoor u een lichte narcose of sedatie, narcose (anesthesie) of pijnbehandeling krijgt. Deze is eindverantwoordelijk voor het in stand houden van de belangrijke lichaamsfuncties, zoals hart, longen en bloeddruk en uw gezondheid voor, tijdens en na een ingreep.

De anesthesiologen werken op:

  • De operatiekamers
  • De poliklinieken pre-operatieve screening
  • De intensive care
  • De spoedeisende hulp
  • Nocepta, het centrum voor specialistische pijnzorg in Hengelo, werken anesthesiologen die zijn opgeleid tot pijnspecialist. Zij zijn gespecialiseerd in pijnbehandelingen. Bij Nocepta kunt u terecht voor meer informatie over chronische pijn. Klik hier om naar de website van Nocepta te gaan.

 

 

Anesthesie gedurende het zorgproces

  • >

    Voorafgaand aan de operatie

    Binnenkort ondergaat u een operatie. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij de operatie is een vorm van anesthesie (verdoving) nodig. De anesthesioloog is de arts die gespecialiseerd is in het toedienen van anesthesie.

    Voordat u een operatie ondergaat, komt u naar de pre-operatieve screening. Om de anesthesie tijdens de operatie veilig te laten verlopen, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Zo moet u bijvoorbeeld nuchter zijn voor de operatie. Ook de pijnbestrijding na de operatie is natuurlijk van belang. Hoe minder narcose (anesthesie) nodig is, hoe sneller u zult herstellen. Om dit te bespreken heeft u een afspraak bij de polikliniek.

    Nuchter zijn

    Voor de operatie moet u tijdig stoppen met eten en drinken. Dat noemen we nuchter zijn. Als u op het juiste moment nuchter bent, kan dit ook een sneller herstel bevorderen.

    Waarom nuchter zijn?

    U moet voor de operatie of het onderzoek een lege maag hebben (nuchter zijn). Overgeven tijdens een operatie of onderzoek is gevaarlijk voor uw gezondheid. Een lege maag voorkomt dat tijdens de operatie of het onderzoek de inhoud van de maag in de luchtpijp en de longen terechtkomt. Gebruikt u tabletten voor suikerziekte (diabetes) of spuit u insuline? Dan gelden voor u aparte instructies. Overleg altijd met uw arts!

    Voorbereiding kinderen

    Ter voorbereiding op een operatie voor kinderen kunt u het fotoboekje Roos doornemen.
    Ter voorbereiding op een operatie keel- en/of neusamandelen en/of trommelvliesbuisjes is er fotoboek Hugo

    Voorbereiding jongeren

    Bij een operatie is een vorm van verdoving nodig. Dit kan een plaatselijke verdoving of een volledige verdoving zijn.
    Ga hier naar de pagina met filmpjes over plaatselijke of volledige verdoving bij jongeren.

     

  • >

    Tijdens de operatie

    Er bestaan verschillende vormen van anesthesie. De anesthesioloog bespreekt met u wat voor soort anesthesie (verdoving) u tijdens de operatie zult krijgen. 

    Op deze pagina kunt u meer vinden over de verschillende vormen van anesthesie.

  • >

    Na de operatie

    Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (recovery). Hier worden alle operatiepatiënten bewaakt en begeleid door gespecialiseerde verpleegkundigen. Zo nodig krijgt u door de anesthesioloog medicijnen voorgeschreven.