Bekkenbodemcentrum - bekkenbodem skelet

Er zijn verschillende vormen van incontinentie van urine:

  • Urineverlies bij inspanning, ook wel stress-incontinentie genoemd.
  • Aandrangincontinentie, ook wel urge-incontinentie.
  • Gemengde incontinentie.

Stress-incontinentie

Stress-incontinentie door problemen in het bekkenbodemgebied komt voor bij inspanning zoals tillen of sporten.  Met stress wordt de druk in de buikholte bedoeld. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij niezen, hoesten, lachen, tillen, sporten of plotseling opstaan. De verhoogde buikdruk kan onvoldoende door de sluitspier van de blaas en de bekkenbodem worden opgevangen waardoor er urineverlies optreedt. Het wordt ook wel activiteit gerelateerd urineverlies genoemd.

Urge-incontinentie

Bij urge-incontinentie is er vaak aandrang om te plassen of is de aandrang zo sterk of plotseling dat het toilet niet op tijd wordt gehaald. Verandering van lichaamshouding, lopen of het geluid van stromend water veroorzaken soms ook urineverlies. Dat kan ook ’s nachts gebeuren. Urge-incontinentie kan te maken met een verstoorde bekkenbodemfunctie. Het wordt vaak veroorzaakt door een stoornis van de blaas of van de zenuwvoorziening in de blaas.

Gemengde incontinentie

Voornamelijk vrouwen hebben last van zowel aandrang- als van stressincontinentie. Voor de behandeling is het belangrijk om te onderzoeken van welke vorm u het meeste last heeft.

stressincontinentie

Contact

Ziekenhuislocatie Hengelo Bekkenbodemcentrum

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo