Bekkenbodemcentrum - bekkenbodem skelet

Onderzoek in het bekkenbodemcentrum

Onderzoek in het bekkenbodemcentrum

 • 1.

  Vragen- en plaslijsten

  Nadat de huisarts u bij ons heeft aangemeld, krijgt u van onze secretaresse een folder en vragen- en plaslijsten toegestuurd. 

  Vul deze lijsten zo compleet mogelijk in, ongeacht de aard van uw klachten. Deze informatie is belangrijk voor het opstellen van uw behandelplan.

 • 2.

  Intakegesprek

  De intake bij het bekkenbodemcentrum bestaat allereerst uit een vraaggesprek met de gynaecoloog en uroloog. De continentieverpleegkundige is hierbij ook aanwezig. 

  Tijdens dit gesprek nemen zij met u de vragenlijsten door en stellen zo nodig aanvullende vragen. Nadrukkelijk komt het verloop van uw probleem ter sprake, uw belangrijkste klacht en de invloed van uw probleem op het dagelijks functioneren.

 • 3.

  Onderzoeken

  Na bovenstaande stappen volgen de onderzoeken, waaronder inwendig onderzoek. Wilt u geen inwendig onderzoek? Geef dit gerust aan. U hoeft hier geen reden voor op te geven. Hieronder vindt u een overzicht van de onderzoeken. Welk onderzoek u krijgt, hangt af van de aard van uw klachten.

  Algemene onderzoeken

  Uroflowmetrie en urine-sediment zijn algemene onderzoeken bij het bekkenbodemcentrum.

  Lees meer informatie.

  Onderzoek door de bekkenfysiotherapeut

  De bekkenfysiotherapeut voert een lichamelijk onderzoek uit naar de functie van de bekkenbodemspieren. Dit is een inwendig onderzoek, de bekkenbodemspieren zijn alleen goed te beoordelen via de vagina en/of de anus. 

  Lees meer informatie.

  Onderzoeken door de uroloog

  Naast een kort lichamelijk onderzoek voert de uroloog een of beide onderstaande onderzoeken uit:

  • Cystoscopie
  • Echografie van de nieren

  Lees meer informatie.

  Onderzoeken door de gynaecoloog

  De gynaecoloog voert een of meerdere van de onderstaande onderzoeken uit:

  • Vaginaal toucher
  • Speculumonderzoek
  • Vaginale echo

  Lees meer informatie.

   

 • 4.

  Uitslag

  Na het intakegesprek en de onderzoeken bespreekt het team van het bekkenbodemcentrum de onderzoeksgegevens. Het team stelt een behandelplan op. Dit wordt aansluitend met u besproken.

  Afhankelijk van het behandelplan volgt een afspraak bij één of meerdere specialisten met eventuele aanvullende medische onderzoeken.

  Bekkenfysiotherapie

  Het is mogelijk dat het traject voor bekkenfysiotherapie u wordt voorgesteld. Lees meer informatie over deze vorm van fysiotherapie. In dat geval ontvangt u meer informatie van de bekkenfysiotherapeut. 

  Continentieverpleegkundige

  De continentieverpleegkundige geeft, als dat gewenst of nodig is, adviezen over hulpmiddelen bij incontinentie. Ook geeft de verpleegkundige extra informatie als een operatieve ingreep wordt voorgesteld.

  Urodynamisch onderzoek

  In sommige gevallen is urodynamisch onderzoek nodig. Bijvoorbeeld als het onduidelijk is welke vorm van urineverlies u heeft.

  Een urologisch verpleegkundige voert het urodynamisch onderzoek uit. Bij dit onderzoek worden katheters door de plasbuis in de blaas, en door de anus in de endeldarm geplaatst. Hiermee wordt de druk gemeten tijdens het langzaam vol lopen van de blaas. Daarmee kan de (over)activiteit en de elasticiteit van de blaasspier worden vastgesteld. Dit onderzoek is niet pijnlijk.

Contact

Ziekenhuislocatie Hengelo Bekkenbodemcentrum

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo