Goedaardige borstafwijking

Goedaardige borstafwijkingen bij vrouwen komen veel voor. Deze aandoeningen zijn niet levensbedreigend, maar kunnen soms erg hinderlijk en pijnlijk zijn.

Mastopathie

Mastopathie is een verzamelnaam voor verschillende goedaardige borstafwijkingen in het borstklierweefsel. Mastopathie gaat vaak gepaard gaan met pijnklachten. Veel voorkomende klachten bij mastopathie:

 • Pijn
 • Tepelvocht
 • Knobbels
 • Cysten

Bij veel vrouwen speelt de hormoonhuishouding bij mastopathie een grote rol. De aandoening komt vaker voor bij jongere vrouwen. Klachten ten gevolge van mastopathie kunnen uw dagelijks leven sterk beïnvloeden. Wat kunt u doen om klachten te verminderen?

 • Draag een stevige ondersteunende bh (sportbh)
 • Zorg voor warme kleding; koude kan de klachten verergeren
 • Gebruik zo nodig paracetamol

Bindweefselknobbel (fibroadenoom)

Een veel voorkomende goedaardige borstafwijking is de bindweefselknobbel (fibroadenoom). Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het bindweefsel. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar zal niet naar binnen groeien. Het voelt aan als een stevig knobbeltje.
Er kan een reden zijn om een fibroadenoom onder controle te houden door middel van echografie. De chirurg of verpleegkundig specialist zal dit met u bespreken. Een fibroadenoom kan, indien gewenst, operatief worden verwijderd. Nadeel van een operatie is dat er een litteken ontstaat. Als het fibroadenoom niet al te groot en goed bereikbaar is dan is het mogelijk dit te verwijderen of te verkleinen via een minimaal sneetje in de huid. Deze behandeling gebeurt onder lokale verdoving op de afdeling radiologie. Lees meer hierover in onze folder: Mirabel procedure.

Vetweefselknobbel (lipoom)

Een lipoom is een goedaardige tumor die ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst. Vetweefselknobbels voelen in het algemeen zacht aan. Deze vetweefselknobbels zijn vaak in grootte variërend van enkele millimeters tot soms grote afwijkingen. Medisch gezien is het vaak niet noodzakelijk om een lipoom uit de borst te verwijderen.

Holte gevuld met vocht (cyste)

Een andere veelvoorkomende goedaardige borstafwijking is een cyste. Een cyste is een holte gevuld met vocht. Deze kan in korte tijd ontstaan door een verstopping van een uitvoergangetje van de melkklieren. Meestal is een cyste goed te voelen als een ronde, stevige knobbel. Er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten voorkomen. Ze kunnen tot enkele centimeters groot worden. Vaak worden ze na verloop van tijd spontaan weer kleiner of verdwijnen. Meestal gebeurt dit na een menstruatie. Pijnlijke cysten kunnen worden leeggezogen. Dit aanprikken gebeurt meestal tijdens het maken van een echografie. Na leegzuigen kan een cyste zich weer opnieuw vullen.

Klein gezwel met vocht (papilloom)

In de hoofdmelkgangen net onder de tepelhof, komen soms kleine gezwellen voor die papillomen worden genoemd. Soms produceren ze een geel/bruin vocht of veroorzaken ze een ingetrokken tepel. Papillomen komen vooral voor bij vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar. Wordt er bij u een papilloom ontdekt? Meestal worden papillomen operatief verwijderd. Deze operatie vindt plaats in dagbehandeling.

Verwijde melkgang (ductestasie)

Ductectasiën zijn verwijde melkgangen die gepaard kunnen gaan met een chronische ontsteking en tepelvloed. Het komt met name voor bij vrouwen voor of rond de menopauze, dus vooral rond de vijftig jaar. Het is onbekend wat de oorzaak hiervan is. Zijn de tepelvloed of chronische ontstekingsverschijnselen erg storend, dan is het raadzaam om operatief enkele verwijde melkgangen te verwijderen (microdochectomie). Het verwijderen van alle tepeluitgangen heet een conusexcisie. Hierbij wordt het klierweefsel verwijderd achter de tepel en tepelhof middels een snee langs de tepelhof. Door een conusexcisie kan de gevoeligheid van de tepel blijvend veranderen.

Ziekenhuislocatie Hengelo Borstkliniek Oost-Nederland

 • Polikliniek 088 708 52 32
 • Verpleegafdeling 088 708 55 40
 • Opmerkingen

  088 708 52 32 (niet bereikbaar buiten kantoortijden en in het weekend)

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo