Verpleegkundige in gesprek met patient

Hormoontherapie werkt net als chemotherapie door je hele lichaam.  Het is erop gericht de productie en/of werking van het hormoon oestrogeen of progesteron te onderdrukken en daardoor de groei van kankercellen vertragen of stoppen. Hormonale therapie is dus eigenlijk een anti-hormonale behandeling, hormonen zijn stoffen die ons lichaam zelf maakt. Zij geven ‘signalen’ af. Hiermee beïnvloeden ze organen of processen in ons lichaam. Bij hormoongevoelige tumoren zorgen hormonen er bijvoorbeeld voor dat de tumorcellen vaker delen.

Klik hier voor meer informatie over hormoontherapie in de Patiënten Informatie Map Hormoontherapie (PDF)

Hormoontherapie als aanvullende therapie bij borstkanker

Hormonale therapie als aanvullende behandeling wordt vaak gegeven na de borstoperatie en/of bestraling. Een aanvullende hormoontherapie duurt meestal 5 jaar. Het doel hiervan is om te helpen voorkomen dat de kanker terugkeert door het bestrijden van eventueel achtergebleven kankercellen in de borst of mogelijke heel kleine, onzichtbare uitzaaiingen (micrometastasen).

Soms wordt hormonale therapie vóór de operatie gegeven (neo-adjuvant) om de tumor te verkleinen. Zodat de arts minder weefsel hoeft te verwijderen of te bestralen.

Hormoontherapie als palliatieve therapie bij borstkanker

Een palliatieve behandeling wordt gegeven als kanker is uitgezaaid en genezing niet meer mogelijk is. Bij palliatieve hormoontherapie gaat het om verlenging van het leven en vermindering van klachten met een zo goed mogelijke kwaliteit van leven.