Verpleegkundige legt Lastmeter aan patiënt uit

Diagnostiek bij verdenking van borstkanker

Tijdens het eerste bezoek is er bij de borstkliniek een mammogram en een echo gemaakt. Soms kunnen we na het eerste bezoek al de diagnose stellen, maar het is ook mogelijk dat er aanvullende onderzoeken nodig zijn.

Multidisciplinaire mammabespreking

In het multidisciplinaire team bespreken wij iedere patiënt die bij ons op de borstkliniek is geweest met een verdenking op borstkanker. Deze mammabespreking vindt elke dag per week plaats. Aanwezig zijn alle specialismen die betrokken zijn bij de behandeling: chirurg, internist-oncoloog, patholoog, plastisch chirurg, radioloog, radiotherapeut, mammacareverpleegkundige en verpleegkundig specialist.

In deze bespreking brengen wij op basis van de beschikbare gegevens een advies uit over uw behandeling en/of nabehandeling. Uw medisch specialist bespreekt dit advies met u om vervolgens samen een behandelplan op te stellen. Goed om te weten is dat de mogelijkheden voor plastische chirurgie voor een fraai resultaat na het verwijderen van de borstkanker standaard worden meegenomen in het behandeladvies.

Bespreken van de uitslagen

Tijdens de eerste afspraak kan er telefonisch een voorlopige uitslag doorgebeld worden. Bij de tweede afspraak bespreekt de chirurg met u de definitieve uitslagen en het advies dat is voorgelegd vanuit de multidisciplinaire bespreking. De behandeling wordt in samenspraak met de patiënt binnen de mogelijkheden gekozen. Bij veel goedaardige borstafwijkingen is een behandeling of controle niet nodig. Wanneer het om borstkanker gaat kunnen we overgaan tot de behandeling ervan. De behandeld chirurg zal dan uitleggen wat er precies gaat gebeuren.  De mammacareverpleegkundige is bij dit gesprek aanwezig. Zij geeft u na het gesprek uitleg over het behandeltraject.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Voor de gesprekken met uw medisch specialist kunt u gebruik maken van B-bewust. B-bewust is er om u te helpen bij het voorbereiden van de gesprekken.

Aanvullende onderzoeken naar borstkanker

Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig. Lees meer over de volgende onderzoeken: