MRI screening mogelijk geschikt voor vrouwen met dicht borstweefsel

  • 30 november 2019

Tijdens de reguliere screening op borstkanker bij vrouwen wordt er door middel van een mammogram gekeken of iemand borstkanker heeft. Met een aanvullende MRI-scan bij vrouwen met zeer dicht borstweefsel is de kans groter dat (borst)kanker wordt ontdekt, en dat in een vroeger stadium. Dat zijn de eerste conclusies uit deze grootschalige studie vanuit UMC Utrecht, waarbij ook ZGT-radioloog Jeroen Veltman betrokken is.

Vrouwen met heel dicht borstklierweefsel hebben een verhoogde kans op borstkanker. Daar komt bij dat tumoren in de borst door dit dichte klierweefsel moeilijker te zien zijn. Daarom lijkt deze groep gebaat met aanvullend MRI-onderzoek na de landelijke borstscreening.

Om deze reden is er een onderzoeksgroep van ongeveer 4800 vrouwen samengesteld die na de gebruikelijke screening aanvullend een MRI-onderzoek kreeg. De resultaten na de eerste ronde van deze zogeheten ‘DENSE-studie’, deze week gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, zijn veelbelovend. Van iedere 1000 vrouwen met heel dicht borstweefsel werd bij 17 van hen borstkanker opgespoord met het aanvullende MRI-onderzoek. 

De resultaten van dit onderzoek zijn een belangrijke stap naar individuele screening op maat. Het is aan de beleidsmakers om de voors en tegens af te wegen en zo de resultaten te implementeren in de praktijk.