Zorgkaart Nederland

Er zijn verschillende klachten die hun oorzaak vinden in de prostaat, daarom noemen we dit prostaatklachten. Meestal gaat het om pijnklachten bij of na het plassen, een zwakke urinestraal en vaak moeten plassen, of nadruppelen of zelfs incontinentie. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door ontsteking, prostaatvergroting of zwakke sluitspieren. Prostaatkanker veroorzaakt meestal geen plasklachten. We maken bij prostaatklachten onderscheid tussen plasklachten en prostaatpijn. 

Plasklachten

Bij plasklachten kunt u denken aan dat het langer dan voorheen duurt voordat de plas opgang komt. Het kan zijn dat u vaker naar het toilet moeten, bijvoorbeeld ook 's nachts. Afnemende kracht van uw urinestraal en/of een doorbroken urinestraal. Ook kunt u tijdens het plassen een branderig gevoel hebben, na het plassen last hebben van druppelen. Sommigen ervaren kort na het plassen aandrang voelen om te plassen of voelen dat er urine achterblijft in de blaas na het plassen. Lees meer over plasklachten.

Prostaatpijn

Prostaatpijn is medisch gezien geen ernstige aandoening. Het is niet de voorloper van prostaatkanker, zoals sommige mannen hardnekkig blijven denken. Prostaatpijn kan absoluut geen kwaad. Lastig is het wel. Bij prostaatpijn (prostatodynie) kunt u pijn hebben in het gebied tussen de balzak en endeldarm. De pijn straalt uit naar onder andere de liezen of de geslachtsorganen. Lees meer over mogelijke oorzaken en behandelmogelijkheden van prostaatpijn.

Onderzoeken prostaatklachten op een rij

Wanneer u bij de uroloog komt voor plasklachten kunt u een aantal onderzoeken verwachten. Dit betekent niet dat u altijd alle onderzoeken zult krijgen. De uroloog bekijkt altijd welke onderzoeken voor uw klachten nodig zijn. Hieronder vindt u een overzicht van verschillende onderzoeken bij prostaatklachten.