Zorgkaart Nederland

Vanuit medisch oogpunt is prostaatpijn geen ernstige aandoening. Sommigen vrezen dat het een voorloper is van prostaatkanker. Dat is niet zo. Lastig is het wel. 

Klachten bij prostaatpijn

Bij prostaatpijn (prostatodynie) kunt u pijn hebben in het gebied tussen de balzak en endeldarm. De pijn straalt uit naar onder andere de liezen of de geslachtsorganen.

Weergave van prostaatpijn

 

Prostaatpijn kan een brandende, trekkende, zeurende of bijtende pijn zijn. Soms treden er problemen met plassen op. Deze klachten zijn niet continu aanwezig, maar vertonen vaak een golvend verloop.
 U heeft ook perioden zonder klachten.


Oorzaken van prostaatpijn

De pijn kan voorkomen bij kou, spanning, nervositeit, alcoholgebruik, scherp gekruid eten en langdurig zitten.
 Bij prostaatpijn is de prostaat niet door een bacterie ontstoken geraakt, maar slechts geïrriteerd en soms gezwollen. Mannen tussen de 35 en 50 jaar hebben hier vaker last van dan ouderen of jongeren, maar de aandoening komt op alle leeftijden voor.
Naar huidig inzicht kunnen ook de spieren in de bekkenbodem de oorzaak zijn van prostaatpijn. Als de controle op deze spieren onvoldoende is, trekt deze spiergroep samen op momenten waarop ontspanning nodig is. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld ook plasklachten ontstaan, die soms gepaard gaan met obstipatie. In andere gevallen ontstaan erectieproblemen en/of pijn tijdens of na de ejaculatie of gewoon zeurende pijn in de genitale streek. Stress en een verkeerde houding spelen ook een rol het ontstaan van deze klachten. Vroeger noemde men deze klachten “chronische prostatis”, tegenwoordig “chronisch bekkenpijn syndroom”.
Onderzoek bij prostaatpijn

Prostaatpijn is een diagnose die wordt gesteld als er geen andere oorzaak voor uw klachten kan worden gevonden. Een MRI kan snel en pijnloos uitsluitsel geven. Bij De Prostaatkliniek kunt u al binnen twee weken terecht.

Behandeling van prostaatpijn

Als we van slecht functionerende spieren van de bekkenbodem uitgaan, zal de behandeling juist op deze spiergroep moeten worden gericht: de patiënt zal zich bewust moeten worden van de bekkenbodemspieren en er weer controle over moeten krijgen. Wanneer dit lukt, kunnen de klachten afnemen en hanteerbaar worden. Daarnaast zal er aan de oorzaken van eventuele stress gewerkt moeten worden. 

Voor sommige oorzaken van prostaatpijn is geen behandeling. Vaak is er wel winst te behalen wanneer u, samen met de uroloog, hebt besproken in welke situatie de klachten ontstaan.