Zorgkaart Nederland

Prostaatvergroting (Benigne Prostaat Hyperplasie)

Prostaatvergroting is goedaardig en wordt ook wel Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH) genoemd. Met het vorderen van de leeftijd gaat de prostaat groeien. Dit verschilt per persoon.

Klachten bij prostaatvergroting

De meest voorkomende klachten bij prostaatvergroting zijn de volgende:

  • De urinestraal wordt minder krachtig en druppelt soms.
  • Het duurt even voordat de plas op gang komt.
  • Kort achter elkaar kleine porties moeten plassen.
  • Nadruppelen, ook nog wel eens een paar druppels in uw broek.
  • Het gevoel hebben dat de blaas niet leeg komt (residugevoel).
  • Soms een branderig gevoel tijdens het plassen.
  • Moeilijk de plas op kunnen houden, soms zelfs helemaal niet.

Oorzaken van prostaatvergroting

Op oudere leeftijd, meestal vanaf vijftig jaar maar soms ook al eerder, kan de prostaatklier zo groot worden dat er geleidelijk klachten gaan ontstaan met het ledigen van de blaas. Deze klachten ontstaan doordat de urinebuis vernauwd wordt door de prostaat. Als de prostaat nog groter wordt, kan er urine in de blaas achterblijven (residu). De blaaswand wordt zwakker en raakt soms uitgerekt. Dit kan weer leiden tot een blaasontsteking of problemen met de nieren.

Onderzoek Benigne Prostaat Hyperplasie

Bij verdenking van prostaatvergroting kunnen en of meerdere van de volgende onderzoeken worden gedaan. Klik op het betreffende onderzoek voor meer informatie.

Twijfelt u aan de beoordeling van uw arts? U heeft altijd het recht op een tweede mening (second opinion). Lees meer over een second opinion.

Behandeling prostaatvergroting

Vooropgesteld, behandeling is niet altijd nodig. Hieronder vindt u eventuele behandelmogelijkheden op een rij.  Klik op de betreffende behandeling voor meer informatie.