Zorgkaart Nederland

Wanneer prostaatkanker is gediagnosticeerd die niet is uitgezaaid, kan besloten worden tot een radicale prostatectomie. Dat is verwijdering van de prostaat. Lees meer informatie over radicale prostatectomie. Tegenwoordig wordt geprobeerd de zenuwen zo veel mogelijk in tact te laten zodat de potentie behouden blijft. Deze ingreep werd vroeger verricht door een snee te maken in de onderbuik. Tegenwoordig gaat het veelal via een laparoscopie, een kijkoperatie. Er worden kleine gaatjes in het lichaam gemaakt waardoor er met behulp van een camera en andere precisie-instrumenten in het lichaam gewerkt kan worden. Omdat er geen grote snee wordt gemaakt en er nauwkeurig kan worden gewerkt, zijn wondpijn en bloedverlies doorgaans zeer beperkt, en is daarmee het herstel snel. Lees meer informatie over een kijkoperatie. Met de Da Vinci robot is er weer en stap vooruit gemaakt ten opzichte van de conventionele laparoscopie. 

Nauwgezet opereren met Da Vinci robot

Met deze operatierobot kan microchirurgische geopereerd worden. Omdat er een camera met driedimensionale beeldvergroting (tien tot vijftien keer) wordt gebruikt, kan de uroloog alle details van het operatiegebied perfect zien. Door de combinatie van uitmuntend dieptezicht en gebruik van kleine, trillingsvrije, en beweeglijke robotinstrumenten, kan de operatie nauwgezet worden uitgevoerd. Zo kunnen belangrijke structuren zoals zenuwen en bloedvaten goed gespaard worden. Ook kan er veel makkelijker een waterdichte aansluiting tussen blaas en plasbuis gemaakt worden. Overigens geldt ook voor deze operatiemethode dat er voor optimale resultaten veel ervaring nodig is. 

Ook voor de operateur heeft het werken met de Da Vinci robot voordelen: fysiek minder belastend door goede houding, beter zicht, trillingscorrectie en vrijwel onbeperkte bewegingsmogelijkheden.

Nadeel van de robotchirugie is voornamelijk een aspect voor de zorgverzekeraars, namelijk de kosten. De aanschafprijs is circa twee miljoen euro, er worden onderhoudskosten gemaakt en per operatie komen er kosten van circa drieduizend euro bij voor wegwerpmaterialen.

Bij een operatie met de Da Vinci robot wordt de prostaat met de zaadblaasjes verwijderd en wordt er een nieuwe aansluiting gemaakt tussen blaas en plasbuis. Zenuwen en kringspieren worden zoveel mogelijk gespaard. 

Voordelen Da Vinci robot

  • Er worden kleinere wonden gemaakt in het lichaam waardoor u minder pijn heeft na de operatie met een kortere herstelperiode.
  • Minder risico’s op infecties.
  • De littekens zijn kleiner.
  • Minder bloedverlies voor de patiënt.
  • Minder kans op erectiestoornissen en urineverlies.