Zorgkaart Nederland

Cryochirurgie is een techniek waarbij via dunne sondes, ingebracht in de prostaat, een vloeistof of gas in de prostaat komt dat het weefsel bevriest.

De behandeling

 

Een speciale catheter wordt in de plasbuis gebracht en zorgt voor voldoende warmte om beschadiging te voorkomen. Nog twee sondes worden tussen de prostaat en de endeldarm geplaatst met hetzelfde doel. Net als bij brachytherapie worden er vervolgens een aantal holle buisjes in de prostaat gebracht en vindt bevriezing met behulp van heliumgas plaats tot minus veertig graden. Lees meer informatie over brachytherapie. Na tien minuten wordt het weefsel in twee stadia ontdooit. Dit gebeurt na een temperatuurcontrole en echografisch waarnemen via de endeldarm. Dit gebeurt door Argongas door de buisjes te persen. Hierdoor sterft het weefsel af en wordt het later uitgeplast. Een blaaskatheter via de buikwand moet er voor zorgen dat in die periode de blaas geleegd kan worden. Anesthesie is noodzakelijk.

Bijwerkingen

 

Zowel bij de HIFU als bij de cryochirurgie worden als complicatie een erectiestoornis beschreven, evenals kans op urine-incontinentie.