
Inwendige bestraling, ook wel interstitiële radiotherapie of brachytherapie genoemd, wordt onder andere toegepast bij patiënten die prostaatkanker hebben. Brachy komt uit het Grieks en betekent: dichtbij. De bronnen met ioniserende straling worden dus dichtbij de kankercellen geplaatst. Er kunnen verschillende vormen van brachytherapie worden onderscheiden: LDR en HDR.
LDR (Low Dose Rate)
Bij deze vorm van inwendige bestraling worden kleine radioactieve bronnen, ook wel zaadjes genoemd, in en rondom de prostaat geplaatst. De zaadjes bestaan uit een titanium omhulsel met daarin het I-125 (Jodium-125). I-125 is een radioactieve stof, waarvan de sterkte elke twee maanden halveert. De bestralingsdosis wordt dus in een laag tempo (low dose rate) gegeven. Na vier tot vijf maanden is de bestraling niet meer effectief, en na een jaar vrijwel geheel verdwenen. De zaadjes blijven wel definitief achter in het lichaam maar zijn niet gevaarlijk.In het lichaam komt geen jodium vrij en u bent dus niet radioactief! Voor uw directe omgeving geldt dat de stralingsblootstelling zo miniem is dat u deze kunt vergelijken met de stralingsblootstelling die een piloot ondervindt, als hij een aantal malen van en naar New York vliegt.
Voordelen
Het voordeel van deze vorm van inwendige radiotherapie is dat de bestraling binnen de prostaat is geconcentreerd. Het omliggende weefsel wordt nog minder belast dan het geval is bij de moderne uitwendige bestralingen. De bijwerkingen, vooral op langere termijn zijn door deze behandelingsvorm in het algemeen dan ook beperkt. In de eerste maanden moeten deze echter niet worden onderschat. Vooral plasklachten kunnen sterk op de voorgrond staan maar deze herstellen zich in het algemeen binnen drie tot zes maanden. Ook kunnen problemen met de ontlasting ontstaan. Hier is met behulp van een dieet wel wat aan te doen. Lees meer informatie over voedingsrichtlijnen bij bestraling van het bekkengebied. U krijgt deze ingreep met spinale verdoving, een zogeheten ruggenprik, tijdens een eenmalige dagbehandeling en is dus dezelfde avond weer thuis. Meestal kunnen de volgende dagen alle eventuele werkzaamheden weer hervat worden.
HDR (High Dose Rate)
Hierbij worden tijdelijk een aantal naalden of catheters ingebracht in en rondom de prostaat, waarna een sterke minuscule radioactieve bron in deze buisjes op en neer stapt, met behulp van een computergestuurd apparaat. De dosis wordt hierbij dus in korte tijd, in hoog tempo toegediend, High Dose Rate genoemd. De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die van de de LDR-behandeling. Voordeel is dat er geen stralingsbronnen achterblijven in uw lichaam. Dit type behandeling gebruiken we in combinatie met uitwendige bestralingen.