Zorgkaart Nederland

Een goedaardige prostaatvergroting (BPH) kan leiden tot plasklachten doordat de plasbuis die omgeven wordt door de prostaat in de verdrukking komt. Thermotherapie, TUMT (Trans Urethrale Microwave Thermotherapie) werkt met plaatselijke verwarming, net zoals bij een magnetron, waardoor in enkele weken tijd prostaatcellen afsterven en er ruimte in de prostaat komt. Het overtollige prostaatweefsel wordt als het ware ‘weggesmolten’. Bij de TUMT behandeling wordt een katheter in de urethra (plasbuis) ingebracht. De katheter bevat een microgolfantenne die microgolven uitzendt. Deze microgolven verhitten het prostaatweefsel dat zich het dichtst bij de urethra bevindt waardoor het weefsel afsterft. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de urethra zodat de normale urinestroom weer op gang kan komen en de klachten verminderen. Voor een doeltreffende behandeling is het belangrijk dat de juiste temperatuur wordt bereikt. De temperatuur in de prostaat wordt gedurende de hele behandeling gemeten en bewaakt. De hoeveelheid microgolfenergie en de behandeltijd wordt per individuele vastgesteld. Na de behandeling duurt het een tijdje voordat het volledige effect van de behandeling wordt bereikt, variërend van enkele weken tot enkele maanden.

Voordelen van thermotherapie

  • Het is een poliklinische behandeling.
  • Er is geen narcose of ruggenprik nodig.
  • De behandeling is weinig belastend en duurt gemiddeld tien tot twintig minuten.
  • Er is geen of nauwelijks bloedverlies.
  • De resultaten zijn bijna net zo goed als bij een operatie .
  • Medicijnen kunnen worden doorgebruikt, ook bloedverdunners.

Nadelen van thermotherapie

  • Het effect is pas na gemiddeld vier weken merkbaar.
  • Daarom ook is na de behandeling is een katheter nodig.
  • Thermotherapie geeft iets minder ‘verkleining’ van de prostaat dan een een operatieve ingreep waardoor soms op lange termijn, jaren, opnieuw een behandeling noodzakelijk is.
  • Er wordt geen materiaal verkregen voor microscopisch onderzoek, prostaatkanker wordt allereerst uitgesloten indien daar enige verdenking op staat.

De behandeling

Met ontbloot onderlichaam neemt u plaats op de behandeltafel. De blaas wordt volledig geleegd via een slangetje (katheter) die in de urethra (plasbuis) wordt ingebracht. Met behulp van een speciale katheter wordt het prostaatweefsel verdoofd. Hierna brengt de behandelaar de behandelkatheter via de plasbuis in. De katheter wordt op zijn plaats gehouden door een kleine ballon in de blaas. Deze ballon wordt gevuld met steriel water. Een temperatuursensor wordt vervolgens door de katheter in de prostaat gebracht. Tenslotte wordt als aanvullende veiligheidsmaatregel een tweede temperatuursensor via het rectum ingebracht en wordt een bandje dat eveneens de temperatuur registreert rondom de penis geplaatst. De plasbuis en de penis worden via een speciaal kanaaltje in de katheter gekoeld. De meeste mensen ervaren geen pijn tijdens de behandeling, maar het is normaal dat u enig ongemak ondervindt zoals een warm gevoel en een sterke aandrang om te plassen. Als dit gevoel bijzonder sterk is kunt u aanvullende medicatie krijgen waardoor de aandrang minder wordt. De feitelijke behandeling duurt gemiddeld vijftien minuten. Inclusief de voorbereidingstijd en de nazorg wordt verwacht dat u na ongeveer anderhalf uur klaar bent.

Bijwerkingen

  • Blaaskramp en pijn. De meest voorkomende klacht na de behandeling is blaaskramp wat zich uit in pijn aan het uiteinde van de penis of hevige aandrang om te plassen. Hierdoor kan urinelekkage langs de katheter ontstaan. De aandrang kunt u verminderen met het medicijn Detrusitol of Vesicare, de pijn met Diclofenac. Voor de urinelekkage kunt u opvangmateriaal gebruiken. Dit krijgt u na de behandeling mee naar huis.
  • Zwelling van de prostaat. Na de thermotherapie ontstaat tijdelijk een zwelling van de prostaat waardoor u de eerste tijd niet spontaan kunt plassen. Om dit te verhelpen wordt bij u een katheter ingebracht in de blaas zodat de urine ongestoord kan aflopen. Deze katheter wordt na vier weken tijdens de controle verwijderd. In enkele gevallen blijft hij wat langer zitten.
  • Urineweginfecties. Als u volgens voorschrift de antibiotica inneemt, is de kans op een infectie kleiner. Het is raadzaam om na de behandeling elk uur een glas water te drinken, minimaal 1½ liter per 24 uur.
  • Bloedverlies en verlies van stukjes dood prostaatweefsel tijdens het plassen of na een zaadlozing is normaal. Dit kan enkele weken duren.
  • Droge ejaculatie. Ten gevolge van de behandeling kan het droog blijven na een zaadlozing omdat bij een zaadlozing het sperma in de blaas terechtkomt. Dit wordt vervolgens uitgeplast. Bij 40% van de cliënten komt dit voor. De erectie en het orgasme worden niet beïnvloed door de thermotherapie. Behalve de droge ejaculatie zijn de bovengenoemde bijwerkingen van voorbijgaande aard.

De eerste zes weken mag u niet fietsen en dient u zware belasting op het bekken te vermijden. Wij raden u aan om iemand ter begeleiding mee te nemen naar het ziekenhuis en vanwege de irritatie van de prostaat zelf niet terug te rijden.