Zorgkaart Nederland

Een weekend Parijs

  • Astrid Kremers
  • Utrecht

Astrid Kremers

Mijnheer en mevrouw van Alphen kijken terug op een fijn leven. Ze zijn al vijf jaar gelukkig getrouwd. Ze hebben twee zoons gekregen, twee schoondochters en inmiddels vijf kleinkinderen. Meneer van Alphen is in zijn werk altijd succesvol geweest en stond wekelijks op de tennisbaan. Over hun seksleven hadden ze niks te klagen, dat liep naar beiden tevredenheid. Eens in de twee weken hadden ze geslachtsgemeenschap en verder gingen ze liefdevol met elkaar om. So far so good. Tot het noodlot toesloeg.

Meneer van Alphen kreeg twee jaar geleden te horen dat hij prostaatkanker had. Dit zette zijn hele leven op zijn kop. In zijn leven had hij weinig tegenslag gekend en hij vond het moeilijk om te accepteren dat zijn lichaam niet meer deed wat hij wilde. Eén van de gevolgen van deze ziekte was dat hij veel moeilijker een erectie kreeg. Meneer van Alphen kon dit niet verkroppen. Hij deed er werkelijk álles aan om maar die erectie te kunnen krijgen: pillen, injecties en pomp. Hij had afspraken met diverse artsen en struinde internet af op zoek naar tips. Zijn aandacht voor het vrijen werd steeds minder. Seks was immers geslachtsgemeenschap en zonder erectie kan dat niet. Dús ging alle aandacht zitten in het krijgen van die erectie en veel minder naar zijn vrouw.

Mevrouw van Alphen luidde de noodklok. Ze was lang geduldig geweest, had hem in deze zware periode gesteund maar de koek was op. Gesprekken met haar man over seks leidden vaak tot verwijten. Ze nam het initiatief om samen een afspraak met mij te maken.

Ik stelde hen het volgende voor. Stel jullie gaan een weekend samen naar Parijs. Wat is dan het doel van dit tripje? Wat vinden jullie het belangrijkste dat jullie tegen elkaar zeggen op de terugreis. Is dat dat jullie naar het hoogste punt van de Eiffeltoren zijn geweest? Want als je naar Parijs gaat moet je natúúrlijk de Eiffeltoren beklimmen. Toch? Óf vinden jullie het belangrijk om op de terugreis tegen elkaar te kunnen zeggen dat jullie het ontzettend fijn hebben gehad samen? Dat jullie mísschien wel de Eiffeltoren hebben beklommen míts er geen lange rij stond, het niet te duur was en als de weersomstandigheden gunstig waren. Als jullie niet de Eiffeltoren gaan beklimmen blijft er nog zoveel over, zoals musea, winkels en restaurants. Jullie zien het wel, als het maar een gezellig weekend wordt.

Dan terug naar de seks. Als jullie met elkaar vrijen, wat is dan het belangrijkste? Dat jullie geslachtsgemeenschap hebben? Óf vinden jullie het belangrijkste dat jullie na afloop tegen elkaar kunnen zeggen dat jullie het ontzettend fijn hebben gehad samen. Eén van de dingen die jullie inderdaad kunnen doen is geslachtsgemeenschap. Maar als de erectie er niet is of als er vaginale problemen zijn, dan blijft er nog héél véél over. Denk aan lichaamsmassages, samen douchen, elkaar met hand of mond stimuleren, een prikkelende film kijken, etc. Jullie zien het wel. Alles kan en mag mits het voor beiden maar plezierig is.

Het echtpaar keek elkaar liefdevol aan. De boodschap was overgekomen. Meneer zei dat hij zich nu realiseerde dat hij zich veel te veel had gefocust op wat hij níet meer kon. Mevrouw zei dat ze zich besefte dat seks zoveel meer is dan geslachtsgemeenschap. Ze maakte het grapje dat ze de prostaatkanker wel kon omarmen omdat ze nu op hun oude dag kunnen gaan ontdekken wat er nog meer lekker en fijn is. Meneer kreeg een ondeugende blik in zijn ogen en vroeg me of we het consult snel konden gaan afronden. Hij had namelijk zin om met zijn vrouw naar huis te gaan…
Deze casus is niet op individuele patiënten gebaseerd. Het is een casus op basis van de jarenlange ervaring van Astrid Kremers met soortgelijke cliënten in haar seksuologie-praktijk.

Astrid Kremers

Astrid Kremers is geregistreerd seksuoloog NVVS-SH, cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt en EMDR therapeut. Ze is eigenaar van seksuologie Praktijk Astrid Kremers en in dienst van het UMC Utrecht. Ze is auteur van het boek ‘Aandacht voor seks’.

Passie en liefde voor haar vak kenmerken Astrid. In haar praktijk stelt ze haar cliënten op hun gemak, luistert ze met aandacht en is haar instelling positief en oplossingsgericht. Haar kennis en ervaring deelt de seksuoloog graag met anderen. Dit doet ze door te schrijven en interviews te geven, maar ook via onderwijs en werkbegeleiding. Ze is betrokken bij het ontwikkelen van behandelprotocollen, geeft advies aan patiëntenverenigingen en is actief als dagvoorzitter van congressen.

Astrid is lid, voorheen ook bestuurslid, van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS). Ook is ze lid van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt), Vereniging EMDR Nederland (VEN) en de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP).

Website: www.sexuoloog.nl

Mail: info@sexuoloog.nl

Twitter: @sexuoloog