Cijfers over prostaatkanker

  • 26 november 2019
  • Nieuwsberichten, Onderzoek, Prostaatkanker, Behandeling, Chemotherapie, Hormoontherapie, Uitgezaaide prostaatkanker

Vorige maand deelden we hier de incidentiecijfers, het relatieve aantal nieuwe gevallen van in dit geval prostaatkanker, over Europa. Maar hoe zit het met ons eigen land? Omdat november in het teken staat van prostaatkanker, presenteren onderzoekers van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) cijfers over patiënten met prostaatkanker uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Bij de meeste mannen (ongeveer zestig procent) is de ziekte beperkt tot de prostaat, maar ook lokaal uitgebreide (eenentwintig procent) en uitgezaaide ziekte (zestien procent) komen regelmatig voor. De diagnose wordt meestal gesteld bij mannen tussen de zestig en tachtig jaar.

Incidentie

Sinds begin jaren '90 is het aantal nieuwe patiënten met prostaatkanker fors gestegen (incidentie), van ruim 4.000 tot ruim 12.000. De leeftijdsopbouw en toegenomen levensverwachting dragen hier in belangrijke mate aan bij. Daarnaast is deze stijging waarschijnlijk het gevolg van toegenomen aandacht voor prostaatkanker, verbeterde kwaliteit van diagnostisch onderzoek en PSA-screening.

Behandeling

De behandeling van patiënten met prostaatkanker wordt beïnvloed door de uitbreiding van de ziekte. Daarnaast spelen ook de conditie en voorkeur van de patiënt een belangrijke rol. Het operatief verwijderen van de prostaat, bestraling, hormoontherapie en chemotherapie behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast is actief volgen een optie bij lokaal beperkte ziekte.

Overleving

De uitbreiding van prostaatkanker is ook van invloed op de overleving. De overgrote meerderheid van patiënten met ziekte beperkt tot de prostaat is nog in leven na vijf jaar, in tegenstelling tot ongeveer veertig procent van de patiënten met uitgezaaide prostaatkanker.

Factsheet

Bekijk meer cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie in de factsheet belangrijke cijfers over prostaatkanker.

Bron: IKNL