Kleurrijke paprika-tomaat-taart

  • 30 september 2015
  • Recepten
paprika tomaat taart

Dit recept kost wel wat tijd maar is het helemaal waard. Het is een hartige taart waarmee u hoge ogen zult gooien tijdens het eten of bij een feestje. Vanwege ze supergezonde tomaten en paprika’s is het, ondanks de bladerdeeg toch een gezond recept; zeer rijk aan lycopeen en aan diverse vitaminen en mineralen. Een aanrader!

Voor zes personen.

Ingrediënten

  • 4 oranje paprika’s
  • 4 rode paprika’s
  • 4-5 el olijfolie
  • 750 g tomaten
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst
  • zout en peper
  • 2 theelepel fijngesneden tijm
  • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 10 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
  • 1 eidooier
  • 2-3 eetlepel basilicum of peterselie

Bereiding

  • Was de paprika’s en droog ze goed af.
  • Zet ze in een ovenschaal en zet de oven op ca. 230 graden.
  • Rooster ze hoog in de oven twintig minuten, draai ze en rooster ze nog circa vijftien minuten.
  • Het is de bedoeling dat ze blazen vertonen en kunnen op stukjes zwartgeblakerd zijn.
  • Haal ze uit de oven en stop de paprika’s in een plastic zak of dek de schaal goed af met aluminiumfolie.
  • Laat ze afkoelen tot ze koud of lauwwarm zijn. Nu is het gemakkelijk de schil eraf te trekken.
  • Verwijder alle schillen en zaadlijsten.
  • Ontvel ondertussen de tomaten door ze een minuutje in kokend water te dompelen en daarna in (ijs)koud water. De schil laat dan makkelijk los. U kunt de schil even kruislings insnijden voor het dompelen, dan gaat het nog makkelijker.
  • Snijd de tomaten in stukken en verwijder de zaadjes. Hak de rest van de tomaat in grove stukken.
  • Verwarm de oven weer voor op 210ºC.
  • Snijd de paprika’s in lange repen van circa een cm breed.
  • Verhit twee tot drie eetlepels olie en bak hierin de tomaten ongeveer twintig minuten, tot het vocht verdampt is. Voeg de knoflook, zout, peper, tijm en chilipeper toe en laat het mengsel nog circa tien minuten stoven tot de saus wat dikker is.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een lap van circa 45 × 20 cm en drie mm dik. Snijd aan elke kant een reep deeg van elf cm bij twee cm van de deeglap en plak deze repen met wat water op de rand van het deeg vast, zodat er een opstaande rand ontstaat. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en prik de deegbodem regelmatig in met een vork.
  • Klop de eidooier los met een theelepel water en bestrijk het deeg hiermee.
  • Bak de deegbodem circa tien minuten in het midden van de oven op 210ºC. Schakel dan de oven terug naar 190°C.
  • Verdeel het tomaatmengsel over de deegbodem en verdeel hierover de repen paprika. Bestrijk de paprika heel dun met olie en bak de taart nog twintig tot 25 minuten in het midden van de oven.
  • Strooi voor serveren de basilicum of peterselie erover.

Tip: het roosteren van de paprika’s kunt u ook eerder doen, wanneer het u uitkomt.

Bron foto en recept: www.tijdvoorpaprika.nl