
Met dit winterse weer krijgen veel mensen trek in stampotten en zuurkool. Zuurkool wordt gemaakt van witte kool en is erg gezond. Het bevat veel vitamine C, B en ijzer. Vroeger werd het ook vaak op schepen meegenomen naar zee ter voorkoming van scheurbuik. In Nederland eten wordt de meeste zuurkool in de vorm van stampot gegeten, vaak met spek of worst, maar er zijn ook andere combinaties mogelijk. Hier een heerlijke variant.
Hoofdgerecht voor twee a drie personen
Zuurkool
Echt veel lekkerder dan zuurkool die maar tien minuten gestoofd heeft en vrijwel zonder moeite.
Ingrediënten
- 500 g zuurkool (uit het vat)
- 1 klont boter (of een scheut olijfolie)
- 4 jeneverbessen
- 2 laurierblaadjes
- 150 ml witte wijn
Bereiding
- Laat de zuurkool even uitlekken in een vergiet. Wanneer u van zuur houdt, spoelt u de zuurkool niet af, wanneer u een wat mildere smaak wilt, kunt u de zuurkool even afspoelen.
- Smelt de klont boter (of de scheut olijfolie) in een grote pan. Voeg de zuurkool toe en roer even los.
- Laat een minuutje bakken, voeg de wijn, laurier en jeneverbessen toe (het lijkt weinig wijn maar de hoeveelheid is genoeg), draai het vuur meteen heel laag en doe een deksel op de pan.
- Laat anderhalf uur stoven. Meer hoeft u niet te doen. Na anderhalf uur heeft u heerlijke zuurkool. Haal wel de laurier en jeneverbessen er nog even uit.
Beenham met honing-mosterdmarinade
Deze beenham smaakt heerlijk zoet en pittig bij de gestoofde zuurkool.
Ingrediënten
- Een ongemarineerde beenham (biologisch, ovenklaar)
- 1 flinke el mosterd
- 1 el honing
- Eventueel scheutje whisky
Bereiding
- Haal de beenham een half uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Leg de beenham in een ovenschaal en smeer hem in met mosterd, honing en whiskey.
- Draai het hammetje een paar keer rond zodat alles bedekt is met een laagje saus.
- Dek de ovenschaal af met een deksel of aluminiumfolie en zet de beenham in de oven. Houd de bereidingstijd aan die op de verpakking van de beenham staat. Heeft u de ham zonder verpakking gekocht, reken dan circa tien minuten per 100 gram. Bedruip de ham af en toe met het vocht.
- Haal de beenham uit de oven, bedek hem met aluminiumfolie en laat hem vijftien minuten rusten. Snij hem dan met een vlijmscherp mes in mooie dunne plakken en giet er wat van dat heerlijke whiskysausje over of serveer de saus apart.
- Om de bovenkant van de beenham goudbruin te krijgen kunt u laatste dertig tot veertig minuten van de bereidingstijd de deksel of het folie verwijderen. Pas dan wel goed op dat de saus niet aanbrandt, zet anders de oventemperatuur wat lager.
Tip: overgebleven beenham is heerlijk in blokjes in een pastasaus of in plakjes op een lekker vers broodje.