
Linzen zijn geen groenten maar peulvruchten. 100 Gram linzen bevat 90% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan foliumzuur en twee keer de ADH aan molybdeen. Linzen bevatten veel tryptofaan en het mineraal mangaan. Een onsje linzen is daarnaast goed voor 36% van de ADH aan ijzer, proteïne en fosfor. Verder zit er in ruime mate koper en vitamine B1 in de linzen. Superfood dus!
Dit gerecht is heerlijk verwarmend, gezond en zeker niet moeilijk.
Hoofdgerecht voor vier personen
Ingrediënten
- 4 biologische kippenbouten
- 3 el olijfolie
- 2 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
- 2 el kappertjes
- handvol verse oregano, fijngehakt
- ½ tl gedroogde oregano
- 300 ml witte wijn
- 2 blikken tomatenblokjes à 400 g
- 200 ml kippenbouillon
- 250 g puylinzen (te koop bij AH)
- stokbrood, voor erbij
Bereiding
- Was de linzen en doe ze in een pan kokend water en kook ze ongeveer een half uur tot drie kwartier (proef af en toe) of volg de bereidingsaanwijzingen op de verpakking. Van te voren wellen is niet echt nodig.
- Braad de kippenbouten aan in de olie in een koekenpan op hoog vuur; laat ze aan beide kanten bruin worden. Voeg de knoflook, kappertjes en verse en gedroogde oregano toe (bewaar wat voor de garnering).
- Maak 200 ml kippenbouillon (kan gewoon met een bouillonblokje). Voeg de wijn toe en laat vijftien min. zachtjes koken.
- Voeg de tomaten en bouillon toe en laat het gerecht nog eens dertig min. zachtjes koken. Voeg de (gekookte) linzen toe en kook ze nog vijf min. mee. Serveer in grote diepe borden en geef er veel stokbrood bij om lekker te dippen.
Tip: maak er een lekkere groene salade bij!