Ovenschotel met rode kool

  • 28 oktober 2016
  • Recepten
ovenschotel met rode kool

Dit is een heerlijk verwarmend recept voor in de herfst. Rode kool is erg gezond. Die paarse of rode kleurstof, een anthocyaan, is een antioxidant. Dat is echter niet de enige reden waarom rode kool gezond is. Daarnaast is rode kool rijk aan vitamine C, E en K, ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur. Ook bevat het veel vezels en is echt comfort-food.

Hoofdgerecht voor zes personen

Ingrediënten

  • 1 rode kool
  • 1 kg aardappelen
  • 3 zure appels
  • mespunten nootmuskaat, kaneel, kruidnagel
  • 1 blaadje laurier
  • naar smaak peper en zout en evt. kerriepoeder
  • 1 scheut rode wijnazijn
  • 150 ml water
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 100 ml melk
  • 1 klont boter
  • paneermeel
  • 1 ui
  • 1 pond biologisch rundergehakt

Bereiding

  • Schil en kook de aardappels gaar, en pureer ze met de melk en wat boter.
  • Was en snij de rode kool. Snij de kool eerst in vieren, snij de stronk eruit en snij dan zo dun mogelijke reepjes.
  • Doe de kool in een pan doen met het water. Sprenkel de azijn over de kool en strooi ook de kruiden en de suiker eroverheen.
  • Kook de kool circa twintig minuten. En giet hem goed af.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
  • Kook de laatste tien minuten de in blokjes gesneden en geschilde appels mee.
  • Bak ondertussen een en kleine stukjes gesnipperd uitje in wat boter tot de stukjes glazig zijn.
  • Voeg dan het gehakt toe en bak het tot het rul is. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Vet een flinke ovenschaal in. Leg onderin het gehakt en schep daarover de rode kool met appel.
  • Bedek deze laag vervolgens met de laag aardappelpuree.
  • Strooi bovenop paneermeel met een paar klontjes boter (verspreid over de schotel).
  • Bak de ovenschotel ongeveer een half uur in de oven.

Tip: U kunt de schotel ook van te voren maken en in de koelkast zetten en afbakken op een later tijdstip.