
Omdat februari een maand bij uitstek is waarop u qua weersomstandigheden alle kanten op kunt, delen we deze keer een gerecht waarmee u ook alle kanten op kunt. Een paddenstoelenburger! Een burger zoals een burger gegeten hoort te worden: op een broodje. Maar ergens alle kanten mee op kunnen, betekent natuurlijk meer. Zo kunt u de burger ook prima als ‘side-dish’ serveren. Het is namelijk ook heel geschikt (lees smaakvol) bij diverse groenten, pasta’s of aardappelen.
Paddenstoelen hebben veel voordelen: zo zitten ze vol voedingsstoffen. Vitamine B12 bijvoorbeeld. En zink. Zink is ondersteunend bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Ook bevatten paddenstoelen veel selenium. Goed voor de bescherming van rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Selenium is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier. En praktisch zijn ze ook nog eens: u vindt het hele jaar door paddenstoelen in de supermarkten, u heeft veel keuze én ze zijn niet duur. Kortom, de hoogste tijd om de veelzijdige paddenstoelenburger op de (menu)kaart te zetten!
Ingrediënten voor vier personen:
- Bakje schoon geborstelde champignons of andere paddenstoelen zoals shiitake of eekhoorntjesbrood a 250 gr, in 4 partjes gesneden
- 1 ei
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 el olijfolie
- 5 el verkruimeld oud brood
- 100 gr geraspte kaas
- 2 el bloem
- Peper en zout
- 4 ciabattabroodjes
- Bol mozzarella of 4 plakjes cheddar
- Handvol slablaadjes
- 2 tomaten
- 4 augurken
Bereiding:
Verwarm de olijfolie op laag vuur in de pan en bak in een paar minuten de paddenstoelen. Bak de gesnipperde ui en knoflook ongeveer drie minuten mee en voeg naar smaak wat peper en zout toe. Schep het mengsel in een zeef, druk het vocht eruit en laat het mengsel afkoelen. Bewaar het vocht. Als het paddenstoelmengsel is afgekoeld, snijdt u deze in hele kleine stukjes. Ook kunt u een keukenmachine gebruiken. Meng het fijngesneden mengsel met de kaas, het verkruimelde brood, het ei en de bloem in een kom. Voeg wat extra brood toe als het mengsel nog te nat is. Kneed nu met de hand vier burgers. Verhit in een pan wat olie en bak in ongeveer vijf minuten de burgers. Beleg de broodjes met de mozzarella of cheddar, de tomaat, dan sla, de burger, eventueel nog wat sla en tomaat en tot slot de augurk. Tip: voeg ook wat fijngesneden, geroosterde pijnboompitten toe. De burgers mixen en matchen ook uitstekend bij een bietensalade. Eet smakelijk!
Bron: menu22 en voedingscentrum