Rabarbertaart met pistache

  • 29 mei 2017
  • Recepten
rabarber taart

Rabarber is gezond om als afwisseling te eten. Het is eigenlijk een groente maar wordt, omdat het gebruikt wordt in zoete gerechten, meer als een fruit behandeld. Rabarber bevat veel mineralen en vitaminen. De mineralen en vitaminen kunnen elkaars werking versterken. Calcium en magnesium en vitamine K zitten het meest in rabarber. Vitamine K is belangrijk voor de aanmaak van bot, de stofwisseling en is goed voor de neuronen in de hersenen.
Rabarber bevat echter ook oxaalzuur. Dit is een giftige stof die in het lichaam een verbinding aangaat met calcium. Dit betekent dat wanneer u het in grote hoeveelheden zou nuttigen, het nadeling kan zijn voor de kalk in de botten. Dit is echter zeker niet het geval bij een eenmalig genieten. De voordelen van rabarber wegen nog steeds op tegen de nadelen, en dan hebben we het nog niet eens over de heerlijke smaak! De wat zure rabarber combineert heerlijk met de zoete pistachenoten.

Ingrediënten

Deeg voor de bodem:

  • 240 gram bloem
  • 180 gram koude boter
  • 120 gram suiker
  • 1 ei of 2 eidooiers
  • snufje zout

Taartvulling:

  • 100 gr pistachenoten, fijngemalen (even in de blender of bij de notenwinkel vragen)
  • 80 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr suiker
  • 30 gr bloem
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • ½ citroen, rasp
  • 6-8 stengels rabarber, in vierkante blokjes gesneden
  • 3 el suiker
  • 2 el maïzena
  • klein beetje abrikozen of vlierbloesemjam

Bereiding

  • Maak eerst de bodem. Meng daarvoor de bloem, de suiker en het zout door elkaar.
  • Snijd dan met twee messen de koude boter in kleine stukjes.
  • Vorm met de vingertoppen een soort kruimels van het deeg en doe het ei of de eidooiers erbij en maak er dan zo snel mogelijk een bal van. Dit om te voorkomen dat de boter smelt. Gebruik dus zo min mogelijk kneedbewegingen om de bal te vormen.
  • Wikkel de deegbal in keukenfolie en leg hem voor een minimaal uur in de koelkast.
  • Maak ondertussen de vulling door de fijngehakte pistachenootjes, de boter, suiker, bloem, eieren, het zout en de citroenrasp in een kom te doen en te mixen met een mixer of met een garde tot een egale massa ontstaat (dit gaat vrij snel).
  • Meng in een kom de maïzena en de suiker.
  • Snijd de rabarber in vierkante blokjes en meng ze met het maizena en suikermengsel.
  • Vet een lage taartbodem in en bestuif de boter met een beetje bloem.
  • Kneed het deeg kort even door en rol hem dan uit op een met bloem bestoven werkblad.
  • Bekleed de taartbodem met het deeg en snijd overtollig deeg langs de randjes af.
  • Verdeel de vulling over de bodem.
  • Beleg de vulling met stukjes rabarber. Wissel de nerf van de rabarber om en om zodat er een soort dambord ontstaat. Vul de randjes door de rabarber in de goede vorm te snijden en in te passen zodat de hele vorm bedekt is met een laagje rabarber.
  • Strooi als laatste nog de restjes suiker/maïzena over de taart uit en zet hem in een voorverwarmde oven van 180 graden.

 

 

 

  • Bak de taart in circa vijftig a zestig minuten gaar.
  • Verwarm de abrikozen of vlierbloesemjam een beetje in een pannetje of magnetron en bestrijk de rabarber met de jam. Hierdoor gaat hij mooi glanzen.
  • Laat helemaal afkoelen en geniet!