Snelle pompoenrisotto met tomaat

  • 16 oktober 2017
  • Recepten
pompoenrisotto

Ze zijn op dit moment volop verkrijgbaar: pompoenen. Een typische herfstgroente. Zo’n aanblik van oranje bollen in het schap bij de supermarkt is ieder jaar weer een van de bewijzen dat de herfst begonnen is. Dit recept is lekker snel klaar, met een half uur heeft u een overheerlijke, vegetarische risotto op tafel staan.

Voor vier personen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • Halve pompoen, geschild en in blokjes
  • 2 uien, in kleine stukjes gesneden
  • 1 winterpeen, in dunne plakjes
  • 1 a 2 teentjes knoflook, geperst of in kleine stukjes gehakt
  • 250 gram risotto rijst
  • 150 gram grof geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 flinke tomaat, in stukken
  • 1 liter groentebouillon, 1 groentebouillonblokje
  • Klontje boter
  • Optioneel: (kastanje)champignons of andere paddenstoelen

Bereiding

  • Verhit de olijfolie in een diepe koekenpan en fruit de uien, winterpeen, pompoen en knoflook.
  • Voeg de risotto rijst toe en fruit deze even mee tot dat de rijstkorrels glazig zijn.
  • Voeg warme groentebouillon toe tot de rijst net onder water staat. Roer de rijst af en toe door met een spatel. Voeg, als de rijst droog lijkt te worden, steeds een flinke lepel van de bouillon toe en roer weer door. Als het grootste gedeelte van het vocht is opgenomen, is de rijst gaar. Dit duurt ongeveer dertig minuten.
  • Voeg op het laatst de tomaat toe.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de Parmezaanse kaas en een klontje boter toe. Garneer het gerecht met wat fijngesneden peterselie. Eet smakelijk!

Tip: om het geheel nog een wat herfstiger tintje te geven, kunt u aan het gerecht wat kastanjechampignons of andere paddenstoelen toevoegen. Deze bakt u tegelijk met de uien, winterpeen, pompoen en knoflook mee.