
Kanker is een van de hoofdoorzaken van overlijden in de moderne maatschappij. Uit studies blijkt dat sojabonen een beschermend effect op prostaatkanker zouden hebben. Een aantal verbindingen in sojabonen – waaronder isoflavonen en lunasine – zouden verantwoordelijk kunnen zijn voor de mogelijk kankerwerende eigenschappen. Belangrijk om te vermelden dat dit bewijs zich beperkt tot observationeel onderzoek, wat betekent dat er een samenhang wordt gezien tussen sojaconsumptie en kankerpreventie, maar het toont geen oorzakelijk verband aan. Toch willen we, omdat sojabonen een niet voor de hand liggend ingrediënt is, dit saladerecept graag met u delen. We zijn nu eenmaal dol op salades. En vooruit, ook omdat het in een mum van tijd op tafel staat, het goedkoop is én het heel goed doet op een warme lente- of zomeravond.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 sneetjes licht zuurdesembrood
- 2 el olijfolie
- 225 gr diepvries sojabonen
- 185 gr diepvries tuinerwten of kikkererwten
- 50 gr peulkiemen
- 1 bosje verse munt
- 1⁄2 rode ui
- 150 gr witte kaas
Voor de dressing
- sap en geraspte schil van 1 limoen
- 2 1⁄2 el olijfolie
- 1 tl honing
- 1 mespuntje zout
- zwarte peper
Bereiding:
Scheur het brood in kleine stukjes en bak het goudbruin in de olie. Laat de sojabonen en tuinerwten ontdooien. Verwijder de onderkant van de peulkiemen en scheur de muntblaadjes in grove stukken. Snijd de rode ui in dunne ringetjes. Meng alle ingrediënten in een grote schaal en strooi de witte kaas eroverheen. Meng de ingrediënten voor de dressing en giet vlak voor het opdienen over de salade. Heerlijk met vers afgebakken brood. Eet smakelijk!
Bron: Smulweb en AHealthyLife