Sweet Pumpkin Pie

 • 27 september 2018
 • Recepten
zoete pompoentaart

Sweet Pumpkin Pie, een typisch Amerikaans recept en onlosmakelijk verbonden met dit seizoen. Als de herfst zich ook maar een klein beetje laat zien door de eerste bladeren op de grond te laten vallen, zijn de pompoenen niet aan te slepen. De keuze is reuze, allerlei varianten vullen de winkelschappen in oranje, geel en groen.

Pompoen is een supergezonde groente. Zoals in vele oranje of rode groenten bevat de pompoen veel vitamine A. Behalve vitamine A geldt voor honderd gram pompoen dat er vijftien procent van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) aan vitamine C in zit en 8.5% van de ADH aan vitamine B2. Verder zit er veel vitamine E in. Dat betekent dat alle vitaminen die een antioxiderende werking hebben, in ruime mate in pompoen voorkomen! En dan zijn we er nog niet. Een ons pompoen bevat zes procent van de ADH aan B5. Er zit vijf procent van de ADH aan B6 in. Pompoen bevat zowel vier procent van de ADH aan B1, B3 als B11. Weinig groenten die zoveel verschillende en zoveel vitaminen bevatten als deze oranje supergroente. En ook nog eens goedkoop en gemakkelijk zelf te kweken.

Tot slot willen we aan het rijtje vitaminen ook graag nog even de flinke hoeveelheid mineralen en omega3 vetten toevoegen.

Terug naar de Sweet Pumpkin Pie. Deze zoete pompoentaart is (extra) lekker op een herfstachtige dag. Door de speculaaskruiden ontstaat een goede mix van zoet met kruidig en mag ook een beetje frisheid eigenlijk niet ontbreken. Daar hebben we de crème fraiche voor. En om u met een laatste voordeel over te halen om toch echt deze pompoentaart te bereiden, het kost niet veel tijd en bevat niet veel ingrediënten.

Ingrediënten voor twaalf personen:

De bodem:

 • 80 gram suiker
 • 160 gram boter
 • 225 gram bloem
 • een half ei en een snufje zout

Bereiding:

Doe alle ingrediënten tegelijk in een kom en kneed tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer vijf mm dikte. Bekleed de bakvorm met een vel bakpapier en met het deeg en snijd de overtollige randjes weg. Bak de taart nu in ongeveer twintig minuten ‘blind’ af: vul de bodem met bijvoorbeeld bakbonen. Haal de bakbonen er vervolgens uit en verwijder het bakpapier. Bak de taart nu voor minstens tien minuten af tot hij goudbruin kleurt.

De taart:

 • 500 tot 600 gram (fles)pompoen
 • 500 milliliter melk
 • 1 vanilleboon
 • 150 gram suiker
 • 2 theelepels speculaaskruiden
 • 3 eieren
 • 200 milliliter crème fraiche

Bereiding:

Terwijl de bodem afbakt kunt u met de vulling beginnen. Verwijder de schil en de pitten van de pompoen en snijd deze in stukjes. Zet een pan op het vuur met de melk, de opengesneden en uitgeschraapte vanilleboon, de suiker en de pompoenblokjes. Laat dit voor minstens twintig minuten rustig doorkoken. Als de pompoen zacht is geworden, kunt u het met een staafmixer tot een fluweelzacht mengsel pureren. Laat het vervolgens afkoelen. Als het voldoende afgekoeld is, verwarm dan de oven voor op 160 graden. Roer daarna de drie eieren en twee theelepels speculaaskruiden door het pompoenmengsel. Giet het mengsel nu op de taartbodem en bak de zoete pompoentaart in ongeveer 45 minuten gaar. Doe tot slot een kloddertje crème fraiche op alle taartpunten en serveer de taart wanneer het nog warm is. Eet smakelijk!

Bron: Zoetrecepten.nl