Tarte tatin met rabarber, rode biet en geitenkaas crème

  • 26 juli 2018
  • Recepten
rabarber

Bieten zijn rijk aan borium, een stof dat bekend staat als versterker van botten. Daarnaast werken bieten ontspannend en verwijden ze de bloedvaten wat de bloedsomloop bevordert en sportprestaties verbetert. Ze zitten vol vitamine A, B2, B6 en C, magnesium, calcium, foliumzuur, ijzer en zink. En ze vertonen meer antioxiderende activiteit dan de meeste andere bekende groenten in de winkel. Ze bevatten negen keer zoveel antioxidanten als tomaten en vijftig keer zoveel als wortelen. Kortom: bieten zijn echt supergroenten. De meeste rode vruchten en groenten ontlenen hun rode kleur aan anthocyanen of lycopeen, maar bieten zijn donkerrood dankzij voedingsstoffen die bètalaïnen heten en een goede bescherming tegen kanker blijken te bieden. Als de naam van de bieten op de verpakking staat, neem dan de Detroit Dark Red of Ace, twee van de populairste en voedzaamste rassen.
Dan rabarber. Ook een hartstikke gezonde groente. Weinig koolhydraten en juist veel polyfenolen die een ontstekingsremmende en anti-carcinogene werking hebben. Daarom delen we deze maand heel graag een vegetarische tarte tartin met deze twee hoofdingrediënten met u. De combinatie rode biet (zoet), rabarber (zuur) en geitenkaas (zout) zorgt voor een enorm uitgebalanceerde smaaksensatie!

Ingrediënten voor vier personen:

Deeg:

  • 200 gram bloem
  • 125 gram boter (blokjes)
  • 1 ei
  • 3 el water
  • snufje zout

Vulling:

  • 400 gram rode bieten (ongeveer 2 grote bieten)
  • 150 gram rabarber (ongeveer 2 stengels)
  • 2 flinke knoflooktenen, in de lengte in plakjes
  • 1 volle eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • de rasp van een halve citroen

Geitenkaas crème:

  • 125-150 gram zachte geitenkaas, (bijvoorbeeld Bettine Naturel)
  • 3 eetlepels kwark of crème fraîche
  • cress van bietenkiemen, alfalfa of andere kiemen
  • optioneel: peterselie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de bieten goed schoon onder stromend water en snijd de uiteinden af. Halveer de bieten, en snijd vervolgens in plakken van vijf mm breed. Verdeel de bieten over een quichevorm en besprenkel met olie. Plaats de vorm in de oven en rooster de bieten gedurende 25 minuten. Maak ondertussen de rabarber schoon: snijd de droge uiteinden er af, de stengels zijn het gemakkelijkst te schillen met een dunschiller. Snijd vervolgens de rabarber in stukjes van twee cm. Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes. Meng deze in een kom met de rabarber, olijfolie, balsamico azijn, suiker, en de geroosterde bieten. Roer goed om, zodat alles bedekt is. Kwast de (afgekoelde) quichevorm in met een beetje olie rangschik het groente mengsel over de vorm. Zorg dat alles goed strak tegen elkaar aan ligt.
Dan het deeg. Meng de bloem, het zout en de boter met de handen of keukenmachine tot het gaat kruimelen. Voeg het ei toe met het water en meng tot het een samenhangende bal is. Bestrooi een werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap dat in de quichevorm past. Leg de lap bovenop de groente en druk goed aan in de randen. Maak alleen nog een gat in het midden van de taart, zodat de hete lucht er uit kan. Verlaag de oven temperatuur naar 180 graden en bak de taart in dertig minuten goudbruin.
Haal de tarte tatin met rabarer en rode biet uit de oven en laat tien minuten in de vorm staan. Leg een bord op de vorm en keer de taart om (de bovenkant wordt nu de onderkant). Vallen er wat stukjes biet of rabarber uit? Leg ze dan gerust weer terug in de taart. Bestrooi de taart met de kiemen en wat gesnipperde peterselie en eventueel nog wat overgebleven citroenschilletjes. Maak een geitenkaascrème door de geitenkaas te verkruimelen en vervolgens los te roeren met de kwark. Serveer deze bij de tarte tatin. Eet smakelijk!

Bron: Vegandtables.com, Bettyskitchen.nl