Urologieteam ZGT start met pilot keuzehulpen

  • 3 februari 2020

Het urologieteam in ZGT is gestart met de prostaatkanker keuzehulp en BPH keuzehulp. Een behandeling heeft vaak voor- en nadelen en kan veel invloed hebben op het dagelijks leven. Het urologieteam vindt het daarom belangrijk deze beslissingen samen met de patiënt te nemen. De Prostaatkanker keuzehulp en BPH keuzehulp helpen patiënten en zorgverleners om samen de best passende behandeling te kiezen.

Samen beslissen

Mannen met prostaatkanker of plasklachten door goedaardige prostaatvergroting hebben vaak de keuze tussen meerdere behandelingen. Uw behandelteam geeft aan welke behandelingen voor u mogelijk zijn en bespreekt dit met u. Na het horen van de diagnose is het soms lastig om alle informatie te verwerken en heeft u tijd nodig om uw afwegingen op een rij te zetten. De keuzehulp kan u daarbij ondersteunen.

Hoe gebruikt u de keuzehulp?

U krijgt van uw behandelteam een inlogcode mee om de keuzehulp thuis rustig door te nemen. In de keuzehulp leest u over uw diagnose, de mogelijke behandelingen en de voor- en nadelen. De keuzehulp helpt u aan te geven wat uw persoonlijke afwegingen en voorkeuren zijn. Met uw behandelteam bespreekt u uw afwegingen en voorkeuren. Samen kiest u de behandeling die het beste bij u past. Weet u niet zeker voor welke keuze u in aanmerking komt? Vraag het aan uw chirurg of verpleegkundige.

Keuzehulpen die passen bij zorgverlener én patiënt

De prostaatkanker keuzehulp en BPH keuzehulp zijn goedgekeurd door de beroepsvereniging en patiëntenvereniging Bekkenbodem4all. De keuzehulpen zijn ontwikkeld in samenwerking met patiënten, wetenschappelijke verenigingen, onderzoekers, medisch specialisten en zorgprofessionals.