Verse Spring rolls

  • 31 mei 2016
  • Recepten
Spring rolls

Het is een goed idee om het eten van gekookte groenten eens af te wisselen met het eten van rauwe groenten. Bijvoorbeeld vitaminen als vitamine B1, foliumzuur en vitamine C gaan verloren bij het koken. Voor andere voedingsstoffen is het soms juist beter ze te koken. Daarom is variatie het belangrijkst. Hier een heerlijk, makkelijk en zomers recept met veel rauwe groenten. De precieze vulling kunt u naar eigen smaak aanpassen. U kunt er bijvoorbeeld ook prima avocado of radijs in stoppen. Hier een recept met garnalen, zij zijn rijk aan selenium. Verschillende onderzoeken suggereren dat het risico op het overlijden door kanker, zoals long-, kanker en prostaat kanker lager is bij mensen met een hogere opname van het spoorelement selenium. Wanneer u niet van garnalen houdt, kunt u er ook bijvoorbeeld kip of tofu voor in de plaats doen.

Hoofdgerecht voor vier personen

Ingrediënten Spring rolls:

  • ca. 20 rijstvellen (te koop bij de toko of AH)
  • 3 eieren
  • een handvol verse koriander, in stukken gehakt
  • 1 rode paprika
  • 100 gr tauge
  • paar worteltjes, heel dun (julienne) gesneden
  • 50 gr glasnoedels (of mihoen)
  • een kwart rode kool
  • een paar lente-uitjes
  • 12 grote garnalen
  • beetje knoflook, peper en zout

Bereiding Spring rolls:

Was de groenten en snijd de groenten in dunne reepjes in de lengte (paprika, worteltjes, rode kool) en de lente-uitjes in kleine ringetjes. Bak de garnalen tot ze mooi roze zijn in wat knoflook en olie. Leg ze in een bakje. Verzamel alle ingrediënten in bakjes om een schoon werkblad heen. Zet een diep bord of grote pan klaar met warm water. Week het rijstvel ongeveer 30 – 45 seconden in het water. Hij moet zacht en vormbaar worden, maar ook weer niet te slap. Leg een zacht rijstvel voor u op het werkblad en vul het in het midden met alle ingrediënten. Vouw de onderkant en de bovenkant eroverheen en rol hem voorzichtig dicht. Leg het rolletje op een schaal. Leg ze niet te dicht tegen elkaar aan anders gaan ze aan elkaar plakken.

Voor de dipsaus: maak een keuze uit onderstaande dipsauzen of maak ze allemaal!

  • Dipsaus 1: chilisausdip
  • 3 el zoete chilisaus
  • 1 tl limoensap
  • 1 tl rijstazijn (of water)
  • 1 tl sojasaus

Bereiding: Voeg alle ingrediënten samen en roer ze door elkaar.

  • Dipsaus 2: pindasausdip
  • halve rode peper
  • 1 teen knoflook
  • 1 el ongezouten pinda’s (of cashewnoten)
  • 2 el pindakaas
  • 1 el sojasaus
  • 1 a 2 el ahornsiroop (maple syrup) of honing
  • 2 el warm water
  • 2 el rijstwijn
  • 1-2 el limoensap

Bereiding: hak de peper, knoflook en pinda’s heel fijn. Meng alle ingrediënten door elkaar en laat ze een kwartiertje intrekken.

  • Dipsaus 3: sojasausdip
  • ½ rode peper
  • 1 teen knoflook
  • 1 el ongezouten pinda’s (of cashewnoten)
  • 1 el suiker
  • 2 el limoensap
  • 1-2 el sojasaus (naar smaak)

Bereiding: hak de peper, knoflook en pinda’s heel fijn. Meng alle ingrediënten door elkaar en laat een kwartiertje intrekken.

Tip: U kunt de rolletjes die over zijn de volgende dag gebruiken bij de lunch.