
Met dit borrelhapje (of voorgerecht) zult u veel bewondering oogsten. Het ziet er niet alleen spectaculair uit, zo smaakt het ook! Daarnaast is het een stuk gezonder dan een toastje brie. Spinazie zorgt onder andere voor sterkere botten, een gezond hart en de de opbouw van spieren. Spinazie bevat natuurlijk ijzer maar ook kalium, calcium, fosfor en magnesium en is rijk aan voedingsvezels. Door de gedroogde tomaatjes zit er ook nog lycopeen in dit heerlijke en prachtige borrelhapje.
Prachtig borrelhapje of voorgerecht voor ca. tien personen
Ingrediënten
- 400 gram gewassen spinazie
- 5 grote eieren, gescheiden witten en dooiers
- 3 eetlepels zelfrijzend bakmeel
- 150 gram kwark en een extra eetlepel kwark
- 100 gram verse roomkaas
- 100 gram zachte geitenkaas
- een handje verse kruiden: bijvoorbeeld bieslook, kervel en dragon
- een handje geroosterde of gedroogde tomaten (u kunt ze droog of in de olie kopen, dat maakt niet uit)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Breng een grote pan water met wat zout aan de kook.
- Blancheer de spinazie kort tot hij net gaar is en schep de spinazie uit het water met een schuimspaan.
- Laat de spinazie goed uitlekken in een zeef.
- Druk met de achterkant van de schuimspaan krachtig tegen de spinazie zodat zoveel mogelijk water eruit geperst wordt.
- Doe de uitgeknepen spinazie, de eidooiers, het zelfrijzend bakmeel, de eetlepel kwark en peper en zout in een keukenmachine en mix alles tot het een geheel glad mengsel is.
- Klop de eiwitten in een andere, heel schone, kom stijf met een snufje zout. Vouw voorzichtig het spinaziemengsel door de eiwitten. Smeer dit beslag met een pannenkoekmes (of de achterkant van een kaasschaaf) uit op de bakplaat en bak midden in de oven in twaalf tot vijftien minuten gaar.
- Klop intussen de rest van de kwark met de roomkaas en de geitenkaas goed door elkaar. Hak de kruiden heel fijn en roer ze erdoor.
- Leg een schoon vel bakpapier op het aanrecht.
- Stort de spinazie-omelet erop en pel voorzichtig het bakpapier van de achterkant af.
- Besmeer de spinazie-omelet overal met het kwark-kaasmengsel en bestrooi het met een handje in stukjes gesneden gedroogde tomaatjes.
- Rol de spinazie-omelet met behulp van het ondervel, mooi strak op.
- Zet de rol ruim een uur in de koelkast om op te stijven, snijd hem met een dun scherp mes in plakken en serveer op een mooie schaal.
Tip: u kunt ook bijvoorbeeld plakjes zalm op de roomkaas leggen. Lekker en mooi!