
Vette vis bevat veel omega 3-vetzuren. Dit zijn bijzondere vetzuren die de ontwikkeling van kanker mogelijk kunnen vertragen. Uit studies blijkt ook dat kankerpatiënten die vette vis eten minder gewichtsverlies hebben. Zet daarom liefst twee tot drie keer in de week vette vis zoals haring, makreel, zalm, witvis, tonijn of paling op het menu. Dit gerecht met zalm leent zich hier uitstekend voor! De kruiden die we in dit gerecht gebruiken, zijn typisch Mediterraans en kurkuma voegt qua gezondheid veel aan het gerecht toe. Dit zalmgerecht is ook nog eens gemakkelijk te bereiden en dus nogmaals, heel gezond. En ook heel passend bij het koudere weer.
Ingrediënten voor vier personen:
- 500 gr visfilet (wij namen zalm) zonder graden en huid, in 4 stukken
- 1 rode en 1 gele paprika
- 1 courgette
- 4 tomaten, in blokjes gesneden
- 1 ui
- 2 knoflooktenen, fijn gehakt
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemalen korianderzaad
- handjevol korianderblaadjes
- 1 el honing of suiker
- 3 el appelazijn of 2 el citroensap
- 2 los geklopte eieren
- 4 el bloem
- 4 el olijfolie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190°C. Verwijder de pitjes van de paprika en snij in dunne repen. Was de courgette en snij in lange repen. Snipper de ui en bak deze in een grote pan met twee el olie tot het lichtbruin is. Voeg de korianderzaadjes en de courgetterepen toe en bak nog een paar minuten mee. Voeg vervolgens de paprikastukjes en bak mee voor nog vijf minuten. Voeg ook de knoflook, de laurierblaadjes, kurkuma en tomatenblokjes erbij en laat alles tien minuten sudderen. Voeg tenslotte de azijn, de honing of suiker, het zout en de peper toe en roer alles door elkaar en laat nog een paar minuten meebakken. Voeg als laatst de korianderblaadjes toe en zet het vuur uit. Verhit in een andere pan de overige twee el olie. Wentel de zalm door de bloem en vervolgens in het ei en bak ze ongeveer twee minuten aan elke kant. Verdeel de groente in een ovenschaal en leg de vis er voorzichtig boven op. Voeg nog twee dl water in de schaal zodat de vis net is ondergedompeld in groente en vocht. Zet de schaal tien tot vijftien minuten in de oven tot de zalm gaar is. Garneer met wat overgebleven korianderblaadjes en serveer het liefst op kamertemperatuur. Eet smakelijk!
Bron: foodsandphotos en Tegenkanker