ZGT werkt naar prostaatkankerzorg op maat

  • 29 november 2017
  • Interviews, MRI, PSA-waarde, Prostaatkanker, Biopsie, Behandeling, Behandeling prostaatkanker, Risicofactoren, Diagnostiek, Risico, Samenwerken, Patiënt, Urologie, Zorg, PSA

 

Mannen die naar ZGT komen voor prostaatonderzoek krijgen vanaf november 2017 meer diagnostiek op maat. Het ziekenhuis is een pilot begonnen waarbij mannen met een verhoogde prostaatbloedwaarde (PSA) eerst op de polikliniek gezien worden om het persoonlijk risico op prostaatkanker te bepalen. Aan het woord zijn uroloog Eric Cornel (links) en radioloog Jeroen Veltman (rechts).

Hoe is de pilot tot stand gekomen?

De goede samenwerking tussen de afdeling radiologie en urologie in ZGT en de bewezen expertise op het gebied van prostaat-MRI zorgen ervoor dat het niet meer nodig is om bij iedere man biopten af te nemen. Met de pilot willen we deze kennis optimaal benutten voor de patiënt. De pilot is bedoeld om de mening van onze patiënten te meten. Deze cijfers leggen we naast de resultaten van de behandeling. Zo willen we onze zorg nog verder verfijnen om deze zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de wensen van de patiënt.

Wat houdt de pilot precies in?

In het nieuwe traject zien we mannen met een verhoogde PSA-waarde eerst op de polikliniek. Zo kunnen we het persoonlijk risico op prostaatkanker bepalen. Afhankelijk daarvan wordt eventueel vervolgonderzoek ingezet. In tegenstelling tot de huidige in Nederland geldende standaard wordt als vervolgonderzoek eerst een MRI scan gemaakt om te bepalen of er sprake is van een verdachte afwijking. Hierbij wordt prostaatweefsel nauwkeurig beoordeeld.

Wat zijn de voordelen voor de patiënt?

Het gevolg is dat bij alle patiënten met een lage risicofactor geen biopten meer hoeven te worden genomen. Want door te beginnen met de MRI is een biopsie bij de helft van de patiënten niet meer nodig. Hiermee heeft de patiënt direct duidelijkheid, worden kosten bespaard en de kans op complicaties verkleind. Vervolgens stellen we een behandelplan op dat het beste aansluit bij de situatie van de patiënt. Dit doen we op basis van de risicofactor én de uitslag van de MRI. We hebben met Radboud UMC en Maasstad Ziekenhuis onderzoek gedaan naar deze methode en we weten dat het werkt.

Hoe lang duurt de pilot?

De pilot duurt zes maanden. Daarna gaan we evalueren en bekijken we of het werkt zoals we hopen dat het werkt: minder kans op complicaties en direct duidelijkheid voor de patiënt!