Zoete pompoentaart

  • 27 oktober 2015
  • Recepten
Ponpoentaart

In Amerika en Canada is deze maand Thanksgiving gevierd, een feestdag waarbij altijd pumpkin pie wordt gegeten. Wij vieren in Nederland geen Thanksgiving maar het is eigenlijk zonde dat we ook niet zo bekend zijn met de pompoentaart. Het is namelijk een heerlijke zoete taart en niet al te ingewikkeld. Het is een zalige herfsttaart en eigenlijk is er altijd wel een reden voor een stukje. Pompoen is daarnaast een supergezonde groente. Er zit veel vitamine A, C en E in en heeft hierdoor een antioxidantwerking. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen die lichaamscellen aantasten. Pompoen bevat veel omega3-vetten in de vorm van alfalinoleenzuur. Deze zijn extra goed voor de werking van de hersenen. En daarenboven is pompoen ook nog een natuurlijke ontstekingsremmer. Maar los van alle het goede van pompoen, is het maken van deze taart vooral de heerlijke, zoete, bijna fudge-achtige smaak van deze taart.

Ingrediënten deegbodem:

  • 250 gram bloem, + extra voor uitrollen
  • 40 gram poedersuiker of basterdsuiker
  • 125 gram koude roomboter (ongezouten)
  • 2 eierdooiers
  • 3 eetlepels melk
  • snufje zout
  • olijfolie, om de springvorm mee in te vetten

Ingrediënten vulling:

  • 500 gram oranje pompoen
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 150 gram, fijne tafelsuiker
  • 450 ml melk
  • 1 eetlepel pumpkin spice kruiden* of speculaaskruiden
  • 2 theelepels vanille essence
  • 2 grote eieren
  • 1 eigeel

Bereiding:

  • Begin met de deegbodem: zeef de bloem, poedersuiker en zout boven een kom.
  • Snijd de koude boter met twee messen eerst in kleine stukjes. Voeg daarna toe aan de bloem, gebruik uw vingers om de boter door het bloem te kneden. Doe dit rustig en voorzichtig met niet te veel kneedbewegingen. Voeg als laatste de eierdooiers en de melk toe en kneed daarna nog even kort door. Vorm een bal van het deeg en druk deze uit tot een plak. Wikkel in huishoudfolie en stop minstens dertig minuten in de koelkast (hoe langer hoe beter).
  • Maak ondertussen de pompoen schoon: verwijder de zaadjes en schil, en snijd het vruchtvlees in blokken.
  • Bekleed de springvorm met bakpier en smeer licht in met olijfolie.
  • Bestuif een werkblad met wat bloem en rol hierop het deeg uit tot een lap groter dan de springvorm. Rol het deeg op de deegroller en daarna weer afrollen op de springvorm (dit voorkomt scheuren). Duw het deeg goed in de randen en snijd eventueel te veel af, of gebruik dit om plekjes op te vullen. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en rand, en stop de vorm daarna weer minimaal dertig minuten terug in de koelkast.
  • Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden (160 hetelucht).
  • Doe ondertussen de pompoenblokjes samen met de suiker, melk, pumpkin spike kruiden* of speculaaskruiden en vanille essence in een kleine kookpan en breng gedurende dertig minuten aan de kook. Belangrijk is om regelmatig te roeren zodat de pompoen niet vastbakt aan de bodem. Zet hierna het vuur uit, pureer het mengsel met de staafmixer en laat afkoelen.
  • Haal de vorm uit de koelkast, en leg een stuk bakpapier in de taartvorm: vul deze met bakbonen of bakrijst. Bak de vorm met deeg gedurende 45 minuten blind in de voorverwarmde oven. Verwijder daarna de bonen of rijst en het vel bakpapier en laat de vorm iets afkoelen. Verlaag tevens de oventemperatuur naar 160 graden (145 hetelucht).
  • Intussen klopt u de eieren en spatelt deze voorzichtig door het reeds afgekoelde pompoenmengsel. Giet het mengsel op de deegbodem en zet terug in de oven. Bak de pumpkin pie gedurende 45-55 minuten. De bovenkant dient gestold te zijn, maar de vulling zal van binnen nog zacht zijn. (Hij wiebelt dan ook een beetje als ‘jelly pudding’). Laat de taart na afloop goed afkoelen in de vorm en stop daarna voor een nachtje in de koelkast of tot gebruik.
  • Haal de taart ongeveer dertig minuten van tevoren uit de koelkast. U kunt eventueel nog de bovenkant bestuiven met wat extra poedersuiker. 

Tip: Deze zoete pompoentaart is heerlijk om te serveren met een lepel zure room, want dat geeft een mooi contrast met de zoete smaak.

* Recept voor een pot Pumpkin Spice Kruiden:

Het is een heerlijk verwarmend kruidenmengsel voor de herfst en winter. U kunt de Pumpin Spice mix gebruiken in taarten, koekjes, cakejes en niet te vergeten: de Pumpkin Spice Latte! (een koffie-favoriet bij Starbucks)

Ingrediënten:

  • 6 eetlepels gemalen kaneel
  • 4 theelepels gemalen gember
  • 4 theelepels gemalen nootmuskaat
  • 3 theelepels gemalen pimentbessen (allspice)
  • 3 theelepels gemalen kruidnagel

Bereiding:

Meng alle kruiden goed door elkaar in een kom. Bewaar in een luchtdichte pot.