
Een botscan, ook wel isotopenscan genoemd, is een foto van het skelet waarop eventuele uitzaaiingen in de botten zichtbaar kunnen worden.
Wanneer wordt een botscan gemaakt?
Een botscan wordt gemaakt als er kans is dat uitzaaiingen in de botten aanwezig zijn. Meestal is dat pas het geval bij sterk verhoogde PSA-waarde, boven dertig. Lees meer informatie over PSA-waarde.
Werkwijze
In uw arm wordt een zwak radioactieve stof, een isotoop, gespoten. De stof gaat op de plaats van de uitzaaiingen zitten. De foto laat dankzij de isotoop de eventuele uitzaaiingen zien. Het duurt een paar uur voordat de stof uw botten heeft bereikt, waarna de foto’s genomen kunnen worden. De hoeveelheid straling van de radioactieve stof is verwaarloosbaar en onschadelijk. U ondervindt hier geen nadelige gevolgen van, ook de mensen in uw omgeving niet.
Uitkomst
De radioactieve stof kan bij verschillende bot aandoeningen verhoogd zijn. Het onderzoek laat niet zien wat er aan de hand is, maar dat er iets aan de hand is. Vaak is het patroon van de afwijkingen zo duidelijk dat de conclusie van bot uitzaaiingen kan worden getrokken.
Vervolg
De uitslag wordt na een of twee dagen doorgegeven en zal met u worden besproken door de behandelaar.