
Een CT-Scan, wat staat voor Computer Tomografie, kan nodig zijn om de anatomie van de inwendige organen en de structuren in het bekken driedimensionaal zichtbaar te maken. Zo kan met een CT-scan een indruk worden verkregen van de blaas, prostaat en soms ook van de lymfeklieren. Een CT-scan wordt gemaakt om meer informatie te krijgen over de prostaat, blaas of anderen bekkenorganen. Tegenwoordig wordt een CT-scan vrijwel niet meer gebruikt bij de diagnose van prostaatkanker.
Werkwijze
Een CT-scan werkt met röntgenstralen en een computer. Een dunne röntgenstraal draait om u heen en van dit gescande plakje lichaam wordt in de computer berekend hoe dit plakje er op een röntgenfoto uit zou zien. Vaak krijgt u eerst contrastvloeistof in de arm gespoten, soms moet u een stroperige contrastvloeistof drinken om de darmen beter zichtbaar te maken, voordat de foto’s worden gemaakt. Tijdens het onderzoek ligt u op een röntgentafel. Deze schuift door een apparaat met een opening in het midden, terwijl binnen in een röntgenbuis om u heen draait.
Uitkomst
Een CT-scan geeft een gedetailleerde afbeelding van het lichaam. Plakje voor plakje kan het beeld worden beoordeeld. De uitslag geeft door de radioloog aan uw behandelaar. Diegene bespreekt de uitslag met u.