
Met een echografie kunnen de nieren, de urineleiders en de blaas zichtbaar gemaakt worden op een beeldscherm. Een eventuele dilatatie, verwijding van het afvloedsysteem van de nieren is nu te zien. Ook geeft een echografie een afbeelding van de blaas en de prostaat. Er kan zo ook vastgesteld worden of er urine in de blaas achterblijft na plassen. Een echografie wordt gemaakt:
- Als screening bij plasklachten. Lees alles over plasklachten.
- Bij verdenking van prostaatkanker. Vind meer informatie over prostaatkanker.
- Bij een te hoog kreatininegehalte in het bloed. Lees meer informatie over kreatininegehalte.
Werkwijze van echografie urinewegen
Als voorbereiding op dit onderzoek moet u zorgen voor een gevulde blaas. Drink enkele uren voor het onderzoek een liter vocht, dat kan thee, water of vruchtensap zijn. U mag dan voor het onderzoek natuurlijk niet meer naar het toilet. Als u toch heel nodig moet probeer dan niet alles uit te plassen. Bij het maken van een echografie van de urinewegen beweegt de specialist een geluidskop, dat is een klein apparaat dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt, over uw onderbuik en lendenen. Op uw huid brengt hij van tevoren een gelei aan om de weerkaatste geluidsgolven, de echo, goed op te vangen. Een echografisch onderzoek is niet pijnlijk en is ongevaarlijk. Meestal duurt dit onderzoek ongeveer een half uur.
Uitkomst
Mogelijke uitkomsten van het onderzoek zijn:
- Dilatatie, verwijding van de afvoerbuizen van de nier.
- Afwijkingen in de blaas, zoals een steen of een tumor.
- Als u van te voren heeft moeten uitplassen een eventueel residu, dat is rest urine in de blaas.
Bij verwijding van de urinewegen zal met verder onderzoek gezocht moeten worden naar de oorzaak van de dilatatie, verwijding. Bij het vinden van een tumor of steen zal over behandeling worden gesproken. Indien urine in de blaas is achtergebleven, neemt de behandelaar dit mee in zijn advies over de behandeling.