Zorgkaart Nederland

De gleasonscore wordt gebruikt bij het bepalen van de gradering, dat is de kwaadaardigheid, van de prostaattumor. De patholoog gebruikt de gleasonscore voor de beoordeling van prostaatkanker na een biopsie of prostaatverwijdering.

Werkwijze

Het weefsel wordt op het pathologisch laboratorium bewerkt en gesneden in kleine plakjes, die na kleuringen kunnen worden beoordeeld. Bij twijfel kunnen aanvullende kleuringen worden gedaan en overlegd worden met collega pathologen. De uitslag is dus niet heel snel te verwachten. De gleasonscore bestaat uit twee getallen. Hierbij wordt door de patholoog de meest voorkomende groeiwijze beoordeeld op een schaal van een tot vijf. Het tweede getal is de beoordeling van de tweede meest voorkomende groeiwijze. Vaak worden deze getallen opgeteld maar dit is formeel niet juist; het is van belang de samenstelling van de getallen te benoemen. Bijvoorbeeld 3+4=7 is anders dan 4+3=7. Hoe minder de tumorcellen lijken op normaal prostaatweefsel hoe hoger de score. Deze score is belangrijk omdat hij een rol kan spelen bij de keuze van behandeling. Omdat de score door de patholoog-anatoom met het oog wordt beoordeeld, kan de score per ziekenhuis soms verschillen. Bij de biopsieën is ook noodzakelijk om vast te stellen hoeveel van de biopsieën er tumor bevatten en hoe groot de tumor is. Dit kan gebruikt worden om een indruk te krijgen van de tumor in de prostaat. Lees meer informatie over biopsieën

Uitkomst

Hoe hoger de gleasonscore, des te agressiever de tumor kan zijn. Onderstaande afbeelding laat de mogelijke gleasongraden zien. De uitslag van de analyse bespreekt uw behandelaar met u.

gleasonscore