Zorgkaart Nederland

Het doel van inwendige echografie, ook wel transrectale echografie genoemd, is het bepalen van de grootte, aard, en vorm van de prostaat.

Wanneer wordt inwendige echografie gedaan?

Dit onderzoek wordt ingezet om goed naar de prostaat en de zaadblaasjes te kijken en eventuele onregelmatigheden te ontdekken. Daarnaast wordt er bij de prostaatecho gekeken naar het volume van de prostaat.

Voorafgaand aan het onderzoek

Voorafgaand aan het echografisch onderzoek moet u geen overvolle blaas te hebben. Tijdens het bewegen en het prikken, bij het nemen van biopsieën, in de prostaat kan er dan een onaangename plasdrang ontstaan. De begrenzing van de prostaat is gemakkelijker te zien als de blaas enigszins is gevuld. Om deze reden is het verstandig te zorgen voor een iets gevulde blaas. Bij het nemen van biopsieën, moet u van tevoren een antibioticum innemen.

Werkwijze

Bij inwendige echografie wordt via de anus en de endeldarm de grootte, de aard en de vorm van de prostaat bepaald, zie onderstaande afbeelding. Dit gebeurt met behulp van een vingerdik apparaat, dat via de anus wordt ingebracht. Dit inbrengen van de echokop is in het algemeen niet pijnlijk. Tijdens het onderzoek kunnen enkele biopsieën, dat zijn kleine stukjes weefsel, worden genomen uit afwijkende gebieden in de prostaat.

inwendige echografie

Het onderzoek vindt plaats in zijligging of in rugligging met opgetrokken knieen. Na het aanbrengen van glijmiddel wordt de echokop/echosonde ingebracht en kunnen, door het bewegen van deze echokop, de verschillende gebieden van de prostaat worden beoordeeld.

Uitkomst

Het volume van de prostaat wordt tijdens het onderzoek bepaald. Soms kan op basis van het beeld een tumor worden vermoed. Met behulp van het echobeeld kunnen stukjes weefsel gericht uit de prostaat worden genomen.

Vervolg

De grootte van de prostaat kan bepalend zijn voor de soort behandeling bij plasklachten of bij prostaatkanker. Lees meer informatie over plasklachten of over de behandeling van prostaatkanker. De uitslag van de biopsieën komt pas na een aantal dagen omdat de patholoog het weefsel moet bewerken, kleuren en beoordelen onder de microscoop. Bij twijfel wordt er met een collega overlegd.