Zorgkaart Nederland

Tegenwoordig wordt in plaats van een CT-scan van de prostaat vaak een MRI-scan gemaakt. Met MRI, wat staat voor Magnetic Resonance Imaging, kunnen heel andere details duidelijk gemaakt worden dan met een CT-Scan. Ook kunnen de lymfeklieren veel beter beoordeeld worden. Lees meer over de inzet van een CT-scan. MRI kan in combinatie met MRSI, Magnetic Resonance Spectroscopic Imaging, nog meer informatie geven. Vooral de uitbreiding van de tumor wordt goed zichtbaar. Door het onderzoek te herhalen, is het mogelijk een groei van de tumor vast te stellen. Met een MRI-scan kan ook worden gezocht naar afwijkende gebieden in de prostaat, of kan een tumor worden opgespoord bij een stijgende PSA-waarde. Lees alles over PSA-waarde. 
Lees hier meer over hoe wij vinden dat de MRI gebruikt moet worden bij prostaatkanker.

Wanneer wordt een MRI-scan gemaakt?

Een MRI-scan wordt gemaakt bij het bepalen van de uitbreiding van de prostaatkanker of tijdens actief afwachtend beleid. Tijdens deze behandeling wordt de patiënt gevolgd, zonder een behandeling in te stellen. De diagnose prostaatkanker is wel gesteld, maar de kanker wordt ingeschat als niet-actief. Een MRI-scan kan een inschatting geven of de tumor actiever wordt en dat de patiënt een behandeling nodig heeft. Vind meer informatie over het actief afwachtend beleid. 

Werkwijze

Een MRI-scanner lijkt qua uiterlijk op een CT-scanner. De MRI-scanner werkt echter met magneetvelden en zogenaamde radiofrequente energie. Een computer zet het MRI-signaal om in beelden in drie vlakken, waarbij vooral de weefselfunctie zichtbaar wordt gemaakt. Het voordeel is dat er geen ioniserende röntgenstraling gebruikt wordt. Bij MRSI worden de concentraties van stofwisselingsproducten in de prostaatcellen gemeten. Het betreffen citraat, creatine en choline. Normale prostaatcellen bevatten veel citraat, prostaatkankercellen veel choline en vaak minder citraat. Door de verhouding tussen deze stoffen te bepalen is een afwijkend gebied te ontdekken. De mogelijkheden van MRSI worden op dit moment in diverse onderzoeken nader onderzocht.

Het gebruik van MRI-scan bij prostaatkanker heeft vele voordelen. U kunt hieronder meer lezen over deze voordelen.

Uitkomst

Mogelijke uitkomsten van een MRI-scan zijn:

  • Meer informatie over afwijkende gebieden in de prostaat en doorgroei in de omgeving.
  • Inzicht in metastasen, uitzaaiingen, in lymfeklieren of botten.

De radioloog bespreekt, na beoordeling en verslaglegging, de uitslag met u tijdens een vervolgbezoek.