Zorgkaart Nederland

De Prostaatkliniek werkt samen met het Prostate MR Center of Excellence, een onderdeel van de afdeling radiologie van het Radboudumc in Nijmegen. Zij zijn de absolute top op het gebied van MRI bij prostaatkanker. Als er prostaatkanker is gevonden maar ook als biopten geen diagnose geven, laten wij daar een speciale MRI maken.

De voordelen van MRI bij diagnose

Het gebruik van MRI-scan bij prostaatkanker heeft vele voordelen. U kunt hieronder meer lezen over deze voordelen.

Tumoren opsporen

Prostaatkanker is soms lastig op te sporen. De eerste aanwijzing van problemen is het verhoogde gehalte PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) in het bloed.

Om meer duidelijkheid te krijgen over de ernst en de locatie van de tumor zijn tot op heden een transrectale echografie (TRUS) en biopsieën nodig. Indien deze geen kanker laten zien en er toch verdenking blijft kan een functionele MRI een eventuele tumor in de prostaat met meer dan negentig procent nauwkeurigheid aantonen én exact lokaliseren. Vervolgens kunnen er gericht opnieuw biopsieën worden genomen. Klik hier voor twee afbeeldingen van een geleide biopsie.

Ernst bepalen

Omdat biopten via een dunne naald worden genomen en dus een klein volume hebben, bevat dit in een aantal gevallen niet het meest agressieve deel van de tumor, waardoor de ware aard van de tumor niet goed is in te schatten. Functionele MRI geeft wél een goede voorspelling. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om bij patiënten met een niet agressieve tumor af te wachten met een ingrijpende operatie. Daarnaast kan in geval van een afwijkende MRI, onder MR-geleide een biopt worden genomen uit het meest kwaadaardige deel van de tumor. Ook kan met de MRI heel nauwkeurig de uitbreiding van de tumor worden bepaald.

Behandeling bepalen

Om te bepalen hoe een prostaattumor moet worden behandeld, wordt vandaag de dag de relatie bekeken tussen het PSA-gehalte, de agressiviteit van de tumor en de bevindingen van het rectale onderzoek. De modellen die hiervoor worden gebruikt zijn echter niet erg betrouwbaar, waardoor patiënten niet altijd de juiste behandeling krijgen.

Met MRI is het mogelijk om beter te bepalen wat voor welke patiënt de juiste behandeling is. Prostaatkanker wordt steeds vaker behandeld met radiotherapie. Met MRI wordt tot in detail duidelijk waar de tumor zich precies bevindt, zodat de bestraling heel gericht kan gebeuren. Op die manier krijgt het omgevende weefsel minder straling en dus minder bijwerkingen. Ook als een operatie nodig is, kan dat heel gericht gebeuren. Dat verkleint het risico op postoperatieve bijwerkingen, zoals beschadiging van de endeldarm, impotentie en incontinentie.

Uitzaaiingen opsporen

Patiënten met een verhoogd risico op uitzaaiingen hebben aanvullend onderzoek nodig. Dat gebeurt nu met Multidetector CT, een conventionele MRI-scan en met een botscan, maar die zijn niet erg nauwkeurig. Het moderne gebruik van MRI kan hele kleine uitzaaiingen (vanaf 5 mm) in lymfeklieren opsporen, zonder dat daar een operatie voor nodig is. Ook het opsporen van uitzaaiingen in de botten gebeurt tijdens hetzelfde onderzoek met zeer grote precisie: soms zijn er patiënten met een botuitzaaiing die alleen op de MRI en niet op de botscan en de gewone röntgenopname te zien is.

Terugkerende verhoging PSA

Als bij een behandelde patiënt het PSA-gehalte weer stijgt, is de belangrijkste vraag: is er opnieuw een tumor in de prostaat of komt het door uitzaaiingen in lymfeklieren of in botten? Uitzaaiingen zijn dan goed uit te sluiten met een ‘whole body’-MRI voor de botten en een MRL voor de lymfeklieren. Als die geen uitzaaiingen laten zien, kan een Functionele MRI een eventuele nieuwe plaatselijke tumor aantonen en informatie geven over de (lokale) behandeling die nodig is.

Richtlijn Kwaliteitsinstituut

De toepassing van MRI in het opsporen en behandelen van prostaatkanker is nieuw. Toch is deze al opgenomen in de richtlijn ‘Prostaatcarcinoom: diagnostiek en behandeling’ van het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg (CBO). Dat betekent dat het CBO de toegevoegde waarde van MRI erkent.

Bron: Jelle Barentsz, hoogleraar en radioloog bij het Prostate MR Center of Excellence, een onderdeel van de afdeling Radiologie van het Radboudumc in Nijmegen.