Zorgkaart Nederland

Het doel van een PET-scan is het opsporen van prostaatkanker en uitzaaiingen. Een PET-scan wordt uitgevoerd als er een vergrote kans is op uitzaaiingen.

Werkwijze

Een PET-scan, wat staat voor Positron Emissie Tomografie, is een nucleair geneeskundig onderzoek. Eerst wordt een kleine hoeveelheid suikerachtige stof ingespoten waaraan een radioactieve stof is gekoppeld. Nadat deze zich in het lichaam verdeeld heeft, worden met een speciale scanner veranderingen in de stofwisseling van cellen in beeld gebracht. Hierbij is bijvoorbeeld kanker goed te onderscheiden van normaal weefsel en kunnen ook uitzaaiingen worden opgespoord. Tegenwoordig wordt een PET-scan gecombineerd met een CT-scan. Hierdoor kan zowel de anatomie als de stofwisseling ter plaatse in beeld gebracht worden. Dit zogenoemde PET-CT-onderzoek is nog maar in beperkt aantal klinieken mogelijk. Lees meer informatie over een CT-scan.

Uitkomst

Door een PET-scan wordt duidelijk of er wel of geen uitzaaiingen zijn. De radioloog geeft de uitslag aan uw behandelaar. Diegene bespreekt de uitslag met u.