Zorgkaart Nederland

Met een rectaal onderzoek (rectaal toucher) kan de grootte, vorm, stevigheid en het oppervlak van de prostaat worden beoordeeld. Door het beoordelen van de prostaat met de vinger kan de onderzoeker een eerste indruk krijgen van het volume van de prostaat. Daarnaast bepaalt de onderzoeker de consistentie (mate van stevigheid, dichtheid) en de symmetrie van de prostaat. Hiermee wordt beoordeeld of er sprake kan zijn van kanker.

Wanneer wordt rectaal onderzoek gedaan?

Het onderzoek wordt gedaan bij plasklachten. Lees hier meer informatie over plasklachten.  Ook wordt een rectaal onderzoek gedaan als er gezocht wordt naar prostaatkanker. Alle informatie over prostaatkanker vindt u hier.

Werkwijze rectaal onderzoek

Bij een rectaal onderzoek wordt een gehandschoende, goed glad gemaakte vinger via de sluitspier in de endeldarm van de patiënt gebracht. Het rectaal toucher is een eenvoudig onderzoek en het duurt maar kort. Het voelen naar de prostaat kan in verschillende houdingen worden gedaan en is in de regel niet pijnlijk. Het kan wel een vervelend gevoel geven, omdat de sluitspier van de endeldarm gepasseerd moet worden.

Uitkomst

Wanneer er afwijkingen gevonden worden aan de prostaat heeft dit gevolgen voor het vervolgonderzoek en de behandeling van goedaardig vergrote prostaten. Lees hier meer informatie over deze behandelingen. Het heeft ook gevolgen voor behandeling van prostaatkanker. Klik hier voor meer informatie over de behandeling van prostaatkanker.

Vervolg

Het rectaal onderzoek heeft beperkingen en bij twijfel zal verder onderzoek gebeuren door middel van transrectale echografie al dan niet met biopsie. Lees meer informatie over inwendige echografie of kom meer te weten over biopsie.