Zorgkaart Nederland

Iedere man heeft een prostaat, ook wel voorstanderklier genoemd. Het is een klier die uit meerdere kwabben bestaat en is ongeveer zo groot als een tamme kastanje. De prostaat ligt rond de plasbuis aan de onderkant van de blaasuitgang. Als een man volgroeid is heeft de prostaat een gewicht van circa 15 tot 20 gram.

 

De prostaat heeft de bijzondere eigenschap dat hij vanaf de puberteit gaat groeien. Dit gebeurt onder invloed van mannelijke hormonen (onder andere testosteron). De groei kan al vanaf het 40ste levensjaar klachten geven of problemen gaan opleveren.

 

 

Functies van de prostaat

De prostaatkwabben bestaan uit een verzameling van talloze klierbuisjes die uitmonden in de zaaduitstortingsbuis en plasbuis. De klierbuisjes produceren het zaadvocht. Het basisch karakter van de prostaatvloeistof neutraliseert de zure omgeving in de vagina bij penetratie waardoor het sperma langer in leven blijft.

 

Zaadcellen worden geproduceerd in de zaadballen. Wanneer de man klaarkomt, worden de zaadcellen naar de prostaat gepompt. In de prostaat worden deze zaadcellen vermengd met het prostaatvocht. Tijdens de ejaculatie trekt de prostaat zich samen en worden zaadcellen en prostaatvocht (sperma) naar buiten geperst. Omdat de blaashals ook samentrekt, is het niet mogelijk dat het sperma in de blaas kan komen.

 

Het prostaatvocht houdt de zaadcellen dus in leven tijdens het transport naar buiten. Het normale volume is ongeveer 20 ml (= 20cc ofwel 20 cm3). De functie van de prostaat ligt voornamelijk in de vruchtbaarheid. De prostaat heeft dus geen invloed op de seksualiteit.