Verpleegkundigen lopen in de gang

Op beide locaties van ZGT vindt maandelijks een vulvapolikliniek plaats. Deze polikliniek is bedoeld voor vrouwen met problemen van de uitwendige geslachtsdelen. Op deze polikliniek treft u een gynaecoloog en een dermatoloog. De vulva is de huid rondom de schede/vagina en bestaat uit de grote (ook wel buitenste) en kleine (ook wel binnenste) schaamlippen en de clitoris. Hierbij hoort ook het gebied tussen de ingang van de schede en de anus, ook wel perineum genoemd. De meest voorkomende klachten zijn jeuk, een branderig gevoel en pijn. Dit kan leiden tot problemen met plassen, de stoelgang of pijn bij het vrijen. Soms gaat het om één van deze problemen, maar vaker komt het voor dat vrouwen meerdere problemen tegelijk hebben. Vulvaire problemen komen voor bij vrouwen van alle leeftijden.

Klachten

Klachten van de vulva beïnvloeden de kwaliteit van leven in negatieve zin. Pijn, jeuk, zwellingen maar ook seksuele problemen zijn veel voorkomende klachten. Uit schaamte stellen vrouwen met vulvaklachten een bezoek aan een arts soms jarenlang uit. De kans dat hun klachten verergeren en de behandelingsduur toeneemt, wordt dan groter. Het is gebleken dat vrouwen met vulvaproblemen die op een vulvapoli door gynaecoloog en dermatoloog gezien worden vaak snel en goed geholpen kunnen worden. Er is daarom veel vraag naar deze vorm van zorg.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van vulvaire klachten. Bij een aanzienlijk aantal mensen worden de klachten veroorzaakt door infecties, zoals bijvoorbeeld een schimmelinfectie (Candida infectie). Andere klachten ontstaan door veranderingen van de huid van de vulva, bijvoorbeeld als er sprake is van een huidziekte, zoals een lichen sclerosus, eczeem of psoriasis. Vaginale klachten ten gevolge van de overgang kunnen ook een rol spelen. Ook worden er mensen gezien die een huidkanker of een voorloper van een huidkanker hebben. Omdat de behandeling van vulvaire problemen soms complex kan zijn, is het belangrijk dat zij vanuit meerdere medische specialismen worden bekeken.

Meer informatie

Wilt u een afspraak maken, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek gynaecologie of polikliniek dermatologie van ZGT. We willen u er op wijzen dat de vulvapoliklinieken plaatsvinden op de polikliniek gynaecologie.