Verpleegkundigen lopen in de gang

Een gezond voedingspatroon is voor iedereen van belang. Voor ouderen is het extra belangrijk. Gezonde voeding levert de energie en de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om te functioneren, fit te worden en te blijven. Gezonde voeding zorgt voor een goede weerstand tegen ziektes. Soms lukt het niet om gezond en voldoende te eten. Voor een weekje is dat niet erg, maar als het langer duurt, kan dat problemen geven.

Reservevoorraden

Als iemand te weinig energie en voedingsstoffen binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam de reservevoorraden in het vet- en spierweefsel. Vet en spieren worden dan afgebroken. Dit leidt tot:

  • zwakheid
  • afvallen
  • moeheid
  • verminderde eetlust
  • verminderde bewegingslust 

Opname

Wordt u opgenomen op de afdeling geriatrie? Bij opname wordt u een aantal vragen gesteld over uw gewichtsverloop en eetlust. Daarnaast houden de verpleegkundigen en zorgassistenten bij of u tijdens opname voldoende eet. Wanneer bij opname blijkt dat er sprake is van onbedoeld gewichtsverlies of onvoldoende eten, wordt de diëtist ingeschakeld. De diëtist kijkt wat er ontbreekt in uw voeding en zal samen met u kijken naar de mogelijkheden om voldoende voeding binnen krijgt om uw herstel te bespoedigen.

Ondervoeding

Ook al bent u niet mager, u kunt toch ondervoed zijn. Ondervoeding houdt in dat door onvoldoende voeding, vet- en spierweefsel wordt afgebroken.

Ontslag

Als het ontslag in zicht is bespreekt de diëtist de voedingsadviezen met u in huis. Ook kan het zijn dat een diëtist wordt ingeschakeld voor verdere begeleiding in huis. Dit kan bijvoorbeeld via thuiszorg geregeld worden. Dit gaat altijd in overleg met u. Wanneer u met ontslag naar een zorginstelling gaat, draagt de diëtist u meestal over aan een diëtist die verbonden is aan deze zorginstelling.

Contact

Meer informatie of vragen? Neem contact op met het secretariaat van de afdeling diëtetiek.

Ziekenhuislocatie Hengelo Diëtetiek

  • Opmerkingen

    Het secretariaat diëtetiek is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 - 12.00 uur.

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo