Verpleegkundigen lopen in de gang

Kanker en voeding

Kanker en de behandeling daarvan vragen veel van uw lichaam. U kunt verschillende klachten rond voeding krijgen, zoals misselijkheid, smaakverandering, diarree of obstipatie. Hierdoor kan het zijn dat u minder goed kunt eten. Onbedoeld kunt u daardoor afvallen. Daarmee gaan weerstand, conditie en kracht vaak ook (snel) achteruit. Ook komt het voor dat bepaalde behandelingen tot ongewenste gewichtstoename leiden.

Om uw voedingstoestand zo goed mogelijk te houden en om de behandelingen goed te doorstaan, heeft u voeding nodig met voldoende energie, eiwit en overige voedingsstoffen. Een oncologie diëtist helpt en adviseert u bij vragen of onzekerheden over voeding, zowel voor-, tijdens- als na de behandeling. Bespreek gerust met uw behandelend arts, verpleegkundig specialist of Oncologieverpleegkundige als u verwezen wilt worden naar een diëtist.

Individuele begeleiding

Voor individuele begeleiding bij een diëtist in het ziekenhuis, komt u in aanmerking als u:

  • bent opgenomen in het ziekenhuis.
  • een behandeling krijgt op de dagbehandeling Oncologie.
  • deelneemt aan het revalidatieprogramma Terug naar Evenwicht in ZGT, individueel of in groepsverband.

Als bovenstaande niet voor u geldt, kunt u tijdens of na uw behandeling begeleiding krijgen van een diëtist (met aandachtsgebied oncologie) in uw eigen woonplaats. Kijk voor meer informatie op de site van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Meer informatie

Meer informatie over voeding en kanker vindt u ook op de website www.voedingenkankerinfo.nl. Dit is een website met informatie uit wetenschap en praktijk over voeding in alle fasen: zowel tijdens als na de behandeling.