Verpleegkundigen lopen in de gang

De hand is een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam.Met onze handen schrijven wij, bedienen wij ons bestek, geven wij elkaar een hand, tasten wij, bespelen wij een instrument, kleden wij ons aan en uit, sporten wij en verrichten wij zware arbeid. Bij een aandoening, overbelasting of letsel kan het functioneren van dit lichaamsdeel snel verstoord raken. Activiteiten die u eerder zonder moeite uitvoerde, leveren nu problemen op of zijn soms zelfs onmogelijk. 

De handtherapeut

De handtherapeut is een fysio- of ergotherapeut die gespecialiseerd is in de behandeling en begeleiding van mensen met een aandoening of letsel aan de hand. Dit kan ontstaan zijn door artrose, overbelasting, maar ook na bijvoorbeeld een operatie aan de hand. De handtherapeut is de specialist om u te begeleiden naar het herstel.

Samenwerking met andere specialisten

De handtherapeuten werken nauw samen met handchirurgen en overige medisch specialisten. Ook nemen ze deel aan het twee wekelijkse multidisciplinaire handenspreekuur in ZGT. Dit is een spreekuur waarin u wordt onderzocht door handtherapeuten en -specialisten (plastisch-, orthopedisch- en trauma chirurg, reumatoloog, radioloog en revalidatie arts). Ook wordt een gericht behandelplan opgesteld.

Behandelmogelijkheden

De handtherapeut heeft keuze uit verschillende behandelmogelijkheden die telkens worden afgestemd op uw specifieke klachten en situatie. Hierbij kunt u denken aan:

 • Een analyse van de verminderde handfunctie.
 • Instructie en advies ten aanzien van bewegen en gebruik van uw hand tijdens activiteiten, hobby en werk.
 • Oedeembehandeling, wondzorg.
 • Herstel van de beweeglijkheid en kracht.
 • Het aanmeten van een (tijdelijke) spalk.
 • Advisering in het gebruik van hulpmiddelen.

Tijdens de behandelperiode maakt de handtherapeut gebruik van diverse meetinstrumenten om het beloop van uw revalidatie te volgen.

Vergoeding handtherapie

De vergoeding van handtherapie valt onder fysio- of ergotherapie. In bepaalde situaties kan er sprake zijn van poliklinische revalidatiebehandeling, met een andere vergoedingsregeling. Dit is alleen mogelijk op verwijzing van een revalidatiearts.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak bij één van de handtherapeuten heeft u een verwijzing van uw huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts nodig.

Contact

Meer informatie, vragen of een afspraak maken? Neem contact op met het secretariaat van de afdeling fysiotherapie.

Ziekenhuislocatie Almelo Fysiotherapie

 • Spreekuren

  De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.30 en van 13.00 tot 16.30 uur.

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo

Ziekenhuislocatie Hengelo Fysiotherapie

 • Opmerkingen

  Openingstijden:

  - Maandag van 8.00 tot 21.00 uur

  - Dinsdag van 8.00 tot 17.00 uur

  - Woensdag van 8.00 tot 17.00 uur

  - Donderdag van 8.00 tot 17.00 uur

  - Vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo